Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vervolg onderzoek begeleiders verstandelijk gehandicaptenzorg

5 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Het onderzoek ‘Wat vind jij’ naar het welbevinden van begeleiders die werken met volwassen met een verstandelijke beperking, heeft enorm veel reacties opgeleverd. In het vervolgonderzoek ‘Wat zou jij doen’ willen de onderzoekers er nu achter komen hoe je als begeleider omgaat met mensen met een verstandelijke beperking.

In het najaar van 2018 plaatsten onderzoeksleider Marian Klaver, promovendus van GGZ Drenthe, en Lieke Bruinsma, onderzoeksmedewerker Wat vind jij? en bij Accare Research, een oproep voor het onderzoek Wat vind jij? Met dit onderzoek wilden zij erachter komen hoe het gaat met begeleiders in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

De vragenlijst is inmiddels gesloten en de gegevens worden geanalyseerd. Van de 1790 aanmeldingen zijn 1587 begeleiders gestart met het invullen van de vragenlijst. Deze begeleiders zijn werkzaam binnen 137 verschillende organisaties. De meeste deelnemers waren vrouw (1392) de overige deelnemers waren man (186) of hebben geen geslacht ingevuld (9).

De onderzoekers verwachten in de zomer van 2020 meer te kunnen vertellen over de resultaten. Als je automatisch van de resultaten op de hoogte gehouden wil worden, kun je je daarvoor aanmelden via http://wat-vind-jij.nl/resultaten/.

Wat zou jij doen?
Ondertussen is er ook een vervolgonderzoek gestart: Wat zou jij doen? Met dat onderzoek willen de onderzoekers erachter komen hoe begeleiders omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast willen zij onderzoeken welke factoren invloed hebben op hoe begeleiders dat doen.

Ze onderzoeken dit in twee stappen:

  1. Een korte vragenlijst van ongeveer 30 minuten.
  2. Een video-opname van ongeveer 25 minuten van jou als begeleider samen met een cliënt, als zowel jij als de cliënt of de wettelijke vertegenwoordiger van de cliënt hier toestemming voor geven.


Na afloop van het onderzoek ontvangen de begeleider en cliënt een waardebon van bol.com ter waarde van 10 euro.

Het onderzoek Wat zou jij doen? moet meer kennis opleveren over hoe begeleiders omgaan met cliënten van verschillende niveaus en met verschillend gedrag. Meer informatie en aanmelden via de website http://wat-vind-jij.nl/wat-zou-jij-doen/ of via Marian Klaver, marian.klaver@ggzdrenthe.nl of 06-13496239.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!