Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vervoer op maat voor gehandicapt kind

19 november 2009 Door de redactie Geen reacties
Het vervoer van gehandicapte kinderen moet beter georganiseerd worden, zegt de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Het vervoer is in elke gemeente anders georganiseerd. Problemen ontstaan nogal eens, als kinderen met verschillende aandoeningen bij elkaar in één busje moeten zitten. "Het gedrag van één probleemkind kan een sneeuwbaleffect hebben op de rest van de kinderen in het busje", legt Sandra Loois van de ombudsman uit. De ombudsman maakte een rapport naar aanleiding van klachten van ouder- en cliëntenorganisaties over het schoolvervoer voor gehandicapte kinderen. In het rapport wordt gepleit voor maatwerk in plaats van standaard vervoer.

Loois: "Je hoeft niet ieder kind apart te vervoeren. Maar voor sommige kinderen zou dat wel de oplossing zijn. Verder kun je denken aan kinderen met dezelfde aandoening bij elkaar zetten. En chauffeurs op cursus sturen om beter met de kinderen om te gaan. Een hoop gaat om communicatie."

Zowel scholen, als vervoerders en gemeentes hebben onvoldoende tijd en deskundigheid om het vervoer goed te regelen. Een enkele gemeente, zoals Amsterdam, experimenteerde met persoonsgebonden budgetten. "We hebben in ons onderzoek geen voorbeelden kunnen vinden van gemeenten waar het al helemaal goed loopt", aldus Loois.

Het rapport is te vinden op www.nationaleombudsman.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!