Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vertrouwen winnen als kersverse begeleider

21 november 2018 Melike Senler Geen reacties

Nadat ik mijn kindje naar de opvang heb gebracht, bedenk ik me in de auto hoe ik met Henriette de dag door ga komen. Omdat ik nog redelijk nieuw ben, moet ik bij haar een proces door. Ze moet mij leren vertrouwen en ik moet haar nog leren kennen. Kersverse begeleider Melike Senler schrijft in haar weblog voor Klik over de overstap die ze maakte van Defensie naar zorgorganisatie ’s Heeren Loo.

Henriette is een lieve vrouw die veel kaders nodig heeft. Zodat ze zelf rust in haar hoofd heeft.

Om 15.00 uur kom ik aan op het werk. Ik geef iedereen een high five. Als ik bij Henriette aankom zit ze lekker te breien. Ik ga naast haar zitten en vertel hoe de dag gaat verlopen en peil zo bij haar welke bui ze heeft.


Moeilijk verstaanbaar gedrag
Ze heeft het vandaag een beetje lastig. Dus vertel ik haar dat we er voor haar zijn en dat we haar helpen. Bij Defensie leerde doorzettingsvermogen, en dat heb je in dit beroep wel nodig. Ik werk met mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (mvg).

Als ik met mijn collega’s de overdracht heb gedaan, beginnen we met koffie zetten. Dat is Marleen haar taak. Ze vindt het lastig om koffie te zetten, omdat ze graag terug naar de woning wil. Mijn collega en ik stimuleren haar en we vertellen haar dat we na een werkblok weer terug naar de woning gaan. Ze zet de koffie verder zonder te mokken.

Eenmaal terug op de woning helpen we de mensen die het nodig hebben om hun vrije tijdskleding aan te doen. Ze mogen hun werkkleding in de was gooien. Ik loop met Bas mee om hem te helpen.


Activiteiten en taken
Nadat iedereen omgekleed is, mag ieder voor zich een activiteit kiezen. Wij als begeleiders gaan koken samen met de bewoner die vandaag die taak heeft. Iedereen bij ons op de woning heeft een taak in het huishouden zoals tafeldekken, koffie zetten of helpen koken.

Nadat Henriette een activiteit heeft gekozen (ze haakt graag), vertel ik haar dat ze goed heeft gewerkt en dat ik erg trots op haar ben. Ze kijkt me aan en lacht een beetje. Dat is voor mij voldoende om te weten dat ze me gehoord heeft en vrolijk is.

Mijn stap van Defensie naar de zorg is voor mij een goede keuze geweest. Ik zit hier op mijn plek en kan veel leren van de bewoners en mijn collega’s. Ik vind het erg interessant om er achter te komen waarom bewoners bepaald gedrag tonen. Ik wil er graag aan bijdragen om ze het normale leven te laten ervaren.  | 
Melike Senler

Melike Senler is de eerste kandidaat van het convenant voor zij-instromers dat ’s Heeren Loo met Defensie sloot. Melike werkte als medewerker goederenbeheer bij Defensie en startte in juni met een BBL-traject bij ’s Heeren Loo. Ze schrijft in een
aantal blogs voor Klik over haar overstap naar de gehandicaptenzorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!