Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vertrek 50-plussers valt mee

2 oktober 2008 Door de redactie Geen reacties
Minister Klink van Vws vindt het niet nodig, maatregelen te treffen om te voorkomen dat 50-plussers de zorg verlaten. De bewindsman zegt dat in antwoord op Kamervragen van de Sp en Pvv. Die hadden vragen gesteld naar aanleiding van een onderzoek over arbeidsproblematiek van beroepsorganisaties V&vn en Nu’91. Daaruit bleek dat 50-plussers vroegtijdig de zorg verlaten. Volgens minister Klink was het onderzoek van Nu’91 alleen gericht op ervaringen van verpleegkundigen die de zorg hebben verlaten. En in het onderzoek van V&vn staat niets over de vertrekredenen van 50plussers.
Uit nog niet gepubliceerd onderzoek van Prismant blijkt dat het wel meevalt met het vertrek van 50-plussers. In 2007 ging het om 1% van alle 50-plussers die in de zorg werken. De helft van hen vertrok vanwege gezondheidsproblemen. Van de 490.000 verpleegkundigen of verzorgenden is ruim een kwart ouder dan 50 jaar (132.000). Vorig jaar hebben 6.600 van hen hun baan opgezegd. Daarvan zijn er 2.400 met (pré-)pensioen gegaan, 2.600 mensen zijn elders in de zorg gaan werken en 1.600 personen zijn voortijdig gestopt met werken, of naar een andere sector gegaan. Die laatste groep is aanzienlijk kleiner geworden dan in eerdere jaren.
Klink: ‘Veruit de grootste groep beschouwt het vertrek uit de zorg als onvermijdbaar. Opvallend is overigens dat deze vertrekkers gemiddeld een kleiner dienstverband hebben dan degenen die blijven werken in de zorg.’ De minister vindt dat zorginstellingen zelf een belangrijke rol hebben in het vasthouden van medewerkers, door levensfasebewust personeelsbeleid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!