Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Versterken van digitale vaardigheden in de zorg

1 mei 2020 Door de redactie Geen reacties

Kennisinstituut Vilans heeft onderzocht waar zorgprofessionals tegenaan lopen bij het gebruik van digitale middelen. Wat belemmert hen en wat stimuleert hen juist? Motivatie, houding en zelfbeeld van de zorgprofessional spelen een grote rol.

Vilans houdt op 4 mei een halfuur durend gratis webinar over digitale vaardigheden in de zorg. Het versterken van deze vaardigheden is in tijden van corona belangrijker dan ooit, stelt de landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg.

Uit eerdere studies was al gebleken dat bijna de helft van de zorgprofessionals niet genoeg kennis heeft van ICT om hun werk goed te doen. Vilans ontdekte in recent onderzoek dat ook motivatie, houding en zelfbeeld van de zorgprofessional een grote rol spelen.

Vijf persona’s
Met die inzichten heeft de organisatie vijf doelgroepen (persona’s) onderscheiden:
1. de analoge idealist (ook wel de ‘digistarter’);
2. de aarzelende technologiegebruiker;
3. de drukke prioriteitensteller;
4. de digivaardige professional;
5. de digitale enthousiasteling.

Wanneer zorgorganisaties rekening houden met deze verschillende persona’s, wordt de kans veel groter dat digitale middelen ook echt gebruikt worden, zegt Vilans.

Aanmelden
Het webinar (4 mei van 15.00 tot 15.30 uur) gaat over de resultaten van het onderzoek. Het is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met het implementeren van digitale middelen bij zorgaanbieders. Denk aan beleidsmedewerkers, projectleiders, ICT’ers en ECD-leveranciers. Vilans-adviseurs Bart van Mierlo en Doortje boshuizen gaan samen met Suzanne Verheijden van Digivaardig in de Zorg en Sjors Groeneveld van Tech@doptie in op het onderwerp.

Aanmelden voor de webinar kan door op 4 mei op de link te klikken. Je kunt ook een e-mail sturen naar B.vanMierlo@vilans.nl. Link en uitleg volgen dan via de mail.

Je kunt de publicatie van het onderzoek downloaden en alvast bekijken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!