Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijke beperking plus autisme: hoog risico op overgewicht

17 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Jongeren met een verstandelijke beperking lopen aanzienlijk meer risico op overgewicht dan niet gehandicapte leeftijdsgenoten. Wie daarbij ook een autistische stoornis heeft, loop nog meer gevaar, volgens nieuw onderzoek van de Amerikaanse centra voor ziektecontrole en preventie. Gevaarlijke zwaarlijvigheid, obesitas, komt in de Verenigde Staten bij verstandelijk beperkte jongeren van 12 tot 17 jaar 50% meer voor dan bij niet-gehandicapte leeftijdsgenoten. Voor jongeren die daarnaast een autistische stoornis hebben, wordt dat toch al verhoogde risico nog eens verdubbeld.

Ziekelijk
De onderzoekers analyseerden de informatie die ouders van 9.600 Amerikaanse jongeren tussen 2008 en 2010 hadden aangeleverd. 1.400 Ouders meldden dat hun kind autistisch is, verstandelijk beperkt, adhd heeft, een leerstoornis of een andere ontwikkelingsstoornis. Van de niet gehandicapte jongeren is 13 procent veel te zwaar is, onder kinderen met een verstandelijke beperking is dat 20%, en 32 % van de kinderen met autisme lijdt aan ziekelijk overgewicht.

Ondergewicht
De onderzoekers concluderen overigens dat een ontwikkelingsstoornis óók een verhoogd risico op ondergewicht met zich kan meebrengen, maar dat hangt in hoge mate samen met of de tieners een laag geboortegewicht hadden. Veel klein geboren kinderen blijven te mager als ze in de puberteit komen.

Zorgelijk
Het ernstige overgewicht onder tieners met beperkingen is bijzonder zorgelijk, zeggen de onderzoekers, omdat zwaarlijvigheid deze toch al kwetsbare jongeren nog kwetsbaarder maakt voor andere gezondheidsrisico's. Zeker in de Verenigde Staten zou er een speciaal programma moeten komen om obesitas onder deze jongeren tegen te gaan en nog liever: te voorkomen. In de jeugdgezondheidszorg is daar nu geen aandacht voor.

Een artikel over dit onderzoek staat in het Maternal en child health journal.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!