Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijke beperking meestal niet erfelijk

17 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

De meeste ernstige verstandelijke gehandicapten erven hun beperking niet van hun ouders. Verstandelijke ontwikkelingsstoornissen zijn in de meeste gevallen het gevolg van genetische mutaties, volgens een nieuwe studie in tien Duitse en Zwitserse instellingen voor verstandelijk gehandicapten. Het onderzoek zou ouders kunnen geruststellen die al een kind met een verstandelijke beperking hebben, en die twijfelen of ze meer kinderen aandurven.

Terwijl van sommige genen heel duidelijk is dat zij een verstandelijke beperking veroorzaken, is van de meeste diep verstandelijk gehandicapten onduidelijk wat de oorzaak van hun handicap is. In het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is onlangs een nieuwe studie gepubliceerd, waarin Europese onderzoekers aantonen dat bij 55% van de onderzochte gevallen, genmutaties de handicap veroorzaakten.

Onverklaarbaar
De wetenschappers onderzochten 51 kinderen met een onverklaarbare verstandelijke ontwikkelingsstoornis. Ze onderzochten de genen van de kinderen en van hun ouders, en deden hetzelfde bij een controlegroep. In meer dan de helft van de gevallen was er geen aanwijsbare afwijking in de genen van de ouders, die de afwijking bij de kinderen had kunnen veroorzaken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!