Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijke beperking maakt sporten moeilijker

10 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Aan de Paralympics, de Olympische spelen voor sporters met een beperking die de afgelopen week in Londen werden gehouden, mochten voor het eerst in 12 jaar weer sporters met een verstandelijke beperking meedoen. In 1996 mocht dat ook, maar toen in 2000 bleek dat het Spaanse winnende basketball team grotendeels bestond uit sporters die deden alsof ze een verstandelijke beperking hadden, was dat weer snel afgelopen.

De organisatoren konden niet garanderen dat sporters van gelijke niveau met elkaar streden. Volgens Belgische onderzoekster Debbie van Biesen leidt een verstandelijke beperking ertoe dat sporters minder goede resultaten halen, en is een aparte klasse voor hen gerechtvaardigd. Sporters met een verstandelijke beperking die zich dit jaar opgaven voor de Paralympics, moesten een psychologische en een aantal op sport gerichte tests ondergaan alvorens ze werden toegelaten. In Londen deden sporters met een verstandelijke beperking mee aan atletiek, zwemmen, en tafeltennis. Ze streden in een aparte categorie. Deelnemers  moesten aantonen dat hun Iq onder de 75 is, dat ze sociale of praktische handicaps hebben, en dat ze hun handicap al hadden voor hun 18e jaar.

Technisch minder
Onderzoekster Debbie van Biesen uit Leuven onderzocht samen met collega’s de vaardigheden van verstandelijk beperkte sporters. Ze concludeert (in het tijdschrift Human movement sciences van 30 augustus 2012) dat gehandicapte tafeltennissers technisch veel minder begaafd zijn dan spelers zonder handicap die net zoveel trainen. Van Biesen legde een overzicht de gemaakte slagen van niet beperkte competitiespelers naast die van spelers met een verstandelijke beperking. De eerste groep haalde een gemiddelde score van 90%, de laatste groep van 70%.

Gouden medaille
De gouden medailles voor verstandelijk gehandicapte tafeltennissers gingen vorige week in Londen naar de Hongaar Peter Palos (op de foto) en Ka Man Wong uit Hong-Kong. In Nrc Handelsblad van 8 september zegt Van Biesen, die de verstandelijk beperkte sporters al jaren volgt: “Het zijn zeer goede atleten. Ze zouden de ervaren tafeltennissers die hen bij mijn onderzoek beoordeelden, van tafel meppen.”.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!