Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijk gehandicaptenzorg loopt achter in werken met digitaal cliëntenportaal

4 december 2019 Door de redactie Geen reacties

Aan de vooravond van 2020 blijkt dat de verstandelijk gehandicaptenzorg nog een flinke slag heeft te slaan op het gebied van werken met een digitaal cliëntenportaal. Uit onderzoek van kennisinstituut Nivel is naar voren gekomen dat momenteel 43 procent van de begeleiders het gebruikt, terwijl cliënten en hun familie vanaf volgend jaar het recht hebben om het eigen dossier digitaal in te zien.

Aanvankelijk nam het gebruik van het digitaal cliëntenportaal onder begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking flink toe:
-          In 2017 gebruikte 31 procent van de begeleiders het
-          In 2018 groeide dit naar 41 procent
-          In 2019 was het 43 procent.

Hiermee ligt de branche mijlenver achter bij de ouderenzorg (van 55 procent in 2018 naar 69 procent in 2019) en de ziekenhuiszorg (van 42 procent in 2018 naar 67 procent in 2019). In de huisartsenzorg ligt het gebruik van het digitale dossier nog lager, maar deze groep zag het gebruik wel flink groeien: van 32 procent in 2018 naar 42 procent in 2019.

Bereidwilligheid
Volgens het Nivel is niet bekend waarom de stijging in de verstandelijk gehandicaptensector achterblijft. Dat zal onderzoek moeten uitwijzen. Aan de bereidwilligheid van begeleiders ligt het in ieder geval niet, want bijna driekwart van hen wil werken met het online te raadplegen dossier.

Voor- en nadelen
Voor cliënten en hun familie is toegang tot het digitale cliëntenportaal belangrijk om inzage te krijgen in onder meer het zorgleefplan, behandeldoelen en medicatiegebruik. Het geeft ze inzicht in de gezondheid van de cliënt en die heeft ervaart meer eigen regie. Begeleiders krijgen inzicht in de (behandel)wensen van cliënten, maar zien of verwachten verder vooral negatieve effecten, zoals:
-          druk op het juist vastleggen van informatie
-          tijd kwijt aan registratie
-          tijd kwijt aan uitleg aan cliënten.

Het ministerie van VWS start in 2020 met een versnellingsprogramma voor de digitale gegevensuitwisseling in de langdurige zorg: InZicht. Dit subsidieprogramma moet ervoor zorgen dat die vorm van gegevensuitwisseling gestimuleerd wordt.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!