Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijk gehandicapt en toch fijn oud worden

20 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Betrek ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking en hun familie bij het zorgbeleid. Doe dit al in een vroeg stadium. Dit leidt tot meer levensvreugde bij cliënten én tot meer werkplezier bij zorgverleners. Dat is de conclusie van het Open Podium 'Fijn ouder worden, ook als je een beperking hebt'.

Cliënten, familieleden, en zorgmedewerkers gingen met elkaar in gesprek over zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking. "De persoonlijke levensinvulling van cliënten zelf en de ervaringen van verwanten maken de zorgbehoefte meer duidelijk. Zorgverleners die hier tijdig naar luisteren en op anticiperen, kunnen efficiënter en dus prettiger werken. Zij krijgen te maken met cliënten die tevreden zijn en die fijn kunnen genieten van hun oudedag, net als iedere andere oudere." Aldus Elly van der Woude, regiomanager van zorgorganisatie VanBoeijen. Zij sprak tijdens het Open podium over het succesvol betrekken van cliënten en verwanten bij het zorgbeleid. "Je weet als zorgaanbieder niet altijd wat de juiste zorg en ondersteuning is voor de ouder wordende mens. Je hebt daar de mensen zelf en hun naasten nodig om samen tot goede zorg te komen."

KansPlus en Buro Opaal ontwikkelden materialen voor cliënten en familieleden over ouder worden waarmee zij beter voorbereid een gesprek met de zorgorganisatie aan kunnen gaan.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!