Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijk beperkte zwerfjongeren langer zonder hulp

22 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Amsterdamse zwerfjongeren met een licht verstandelijke beperking kregen vorig jaar een lagere zorgindicatie, en konden daardoor te laat of geen hulp krijgen van zorginstellingen. Vooral jonge moeders moesten langer wachten op een slaapplek en hulp, melden de gemeente en de landelijke brancheorganisatie Federatie Opvang. De organisatie is in gesprek met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid over een landelijk aanpak van de opvang van zwerfjongeren.

Incomplete aanvragen of een strengere toepassing van de regels zijn mogelijk de oorzaak van de langere wachttijden. 'We zijn met de gemeente, de Ggd en instellingen als het Leger des heils op zoek naar een oplossing', zegt een woordvoerder van het gemeentelijke Centrum Indicatiestelling zorg (Ciz) op de site van Gemeente nu.

Met de zorgindicaties wordt volgens het Ciz alleen een beslissing genomen over de hulp die een jongere het snelst nodig heeft en niet over de opvang. "Jonge moeders hebben daarnaast vaak ook opvoedkundige hulp nodig. Dat valt alleen onder jeugdzorg en niet onder ons", weet de woordvoerder.

Niet perfect
Hoeveel zwerfjongeren er vorig jaar in Amsterdam waren met een licht verstandelijke beperking, is niet bekend. Overigens hoort Amsterdam tot een select groepje van gemeenten als Rotterdam en Utrecht die volgens de brancheorganisatie Federatie Opvang goed samenwerkt met instanties om zwerfjongeren te helpen. "Maar de hulp is nergens helemaal perfect", concludeert een beleidsmedewerkster.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!