Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijk beperkte vrouw verdacht van poging tot doodslag

5 september 2014 Door de redactie Geen reacties

Een 43-jarige bewoonster van Bronlaak in Oploo wordt verdacht van poging tot doodslag op een behandelaar. De vrouw is cliënt van de zorginstelling en zou de orthopedagoge de keel hebben dichtgeknepen. Dinsdag werd de rechtszaak in Den Bosch behandeld.

De vrouw woont al twintig jaar in Bronlaak. Begin maart had ze een woordenwisseling met een medebewoonster. Ze rende het kantoor van de orthopedagoge binnen en greep haar bij de keel. Twee andere verzorgers moesten de orthopedagoge bevrijden. Eerder, in 2013, greep de vrouw een begeleidster naar de keel. Beide vrouwen deden aangifte.

Spijt

De cliënte was dinsdag niet in de rechtszaal aanwezig, dat is te traumatisch volgens haar advocaat. De orthopedagoge was er wel en liet een verklaring voorlezen door haar advocaat. "Ik moet nog steeds veel huilen, ik voel me onrustig en vermoeid," zegt ze daarin. Ze nog steeds niet volledig aan het werk en zorgt ervoor dat ze niet in contact kan komen met de verdachte, die nog in Bronlaak woont. Ook van de cliënte werd een verklaring voorgelezen: "Ik heb superveel spijt en ik wil een mooie tekening maken om het goed te maken."

De juiste zorg
De vraag is of justitie iemand met zo'n laag iq en autisme kan vervolgen. De rechter zei dinsdag (2 september) in Den Bosch dat de zaak eigenlijk niet in het strafrecht thuishoort. Ze roept alle partijen op om zo snel mogelijk een nieuwe zorginstelling te vinden waar de vrouw de juiste zorg kan krijgen.

Breekijzer
Bronlaak vindt dat zij daar niet langer kan wonen, de problemen van de vrouw zijn te ernstig.

Sinds het eerste voorval leeft de vrouw meestal opgesloten op haar kamer, afgezonderd van andere bewoners. Ze mag alleen onder begeleiding van haar kamer. Maar een plek vinden bij een geschikte andere instelling kan lang duren. Volgens de rechters proberen het openbaar ministerie en de advocaat van de verdachte het strafrecht als breekijzer te gebruiken om sneller een andere woonplek voor haar te vinden.

Niet ontvankelijk
Op 25 november gaat de rechtszaak verder. Is er geen andere instelling bereid gevonden om haar op te nemen, dan zullen de rechters de zaak tóch die dag behandelen. Ze zullen naar alle waarschijnlijkheid het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaren. Dat betekent dat de vrouw niet wordt strafrechtelijk wordt vervolgd en de rechtszaak van de baan is.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!