Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijk beperkte homo’s worden slecht begeleid

16 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

De begeleiding van homo’s en lesbiennes met een verstandelijke beperking laat behoorlijk te wensen over. Professionals in de gehandicaptenzorg hebben vooroordelen en gebrek aan goede kennis, volgens het onderzoek Gewoon, maar toch anders van Hogeschool Windesheim, uitgevoerd in opdracht van Coc Amsterdam.

Homo’s en lesbo’s met een verstandelijke beperking maken deel uit van een ‘dubbele minderheid’: ze hebben zowel een verstandelijke beperking én ze zijn homoseksueel. Hun zorgvragen verschillen niet wezenlijk van heteroseksuelen met een beperking. Het ontbreekt echter aan goede kennis en informatie over homoseksualiteit bij de instellingen.

Handelingsverlegen
Professionals binnen de gehandicaptenzorg zijn vaak ‘handelingsverlegen’ met betrekking tot het thema seksualiteit. 'Het openlijk bespreken van seksualiteit vindt men lastig, laat staan homoseksualiteit', aldus voorzitter Dennis Boutkan van Coc Amsterdam.
Ook biedt men minder graag begeleiding aan homoseksuele cliënten. Instellingen wachten af waar de cliënt zelf mee komt. In de opleiding voor gehandicaptenzorg is nauwelijks aandacht voor seksuele diversiteit en in protocollen van instellingen staat weinig informatie over homoseksualiteit.

Café Oké
Coc Amsterdam vindt dat er meer aandacht moet komen voor seksuele diversiteit in de instellingen en de opleiding. 'Het behoort tot je opstelling als professional, dat je informatie hebt over de zorgbehoefte van je cliënt,” aldus Boutkan. Begeleiders zelf vinden ook dat er meer aandacht moet komen voor dit thema. 

Coc Amsterdam wil dat de sociale activiteit Café Oké wordt opgenomen in het aanbod van de instellingen. Landelijk zijn er 15 cafés als Café Oké, dit zijn bijeenkomsten voor homo’s en lesbo’s met een verstandelijke beperking. “Niet iedere zorginstelling ons wil opnemen in het aanbod, hiermee doen ze hun cliënten tekort,”  aldus Dennis Boutkan.

Informatie op de site van het Coc

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!