Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verstandelijk beperkt meisje speelt hoofdrol in film

13 mei 2015 Door de redactie Geen reacties

Een verstandelijk beperkt meisje speelt de hoofdrol in de film 'Debiel' die deze zomer wordt opgenomen. De korte jeugdfilm gaat over Yildiz, een Turks verstandelijk gehandicapt meisje. Zij komt terecht in een modeshow, waarmee haar grootste wens in vervulling gaat.

De film is het regiedebuut van theatermaakster en actrice Dewi Reijs. Haar Turkse verstandelijk gehandicapte buurmeisje Rahime (26) speelt de hoofdrol. "Rahime en ik kennen elkaar al bijna tien jaar. Toen ik tijdens mijn opleiding op zoek ging naar een onderwerp voor een korte jeugdfilm dacht ik gelijk aan haar," aldus Reijs op een crowdfunding pagina voor de film Debiel. "Rahime heeft het verstandelijk vermogen van een kind van vijf jaar, maar dat betekent alles behalve dat ze niets kan. Integendeel! Dat wil ik laten zien met deze film."

"Het is een uitdaging om deze korte film te maken met een echt verstandelijk beperkt meisje in de hoofdrol. Ik heb in Spanje gesproken met de regisseur van de film Yo También en dat heeft mij gesterkt in de gedachte dat ik deze film met Rahime in de hoofdrol moet maken en niet met een actrice die speelt alsof ze verstandelijk beperkt is.", zo legt de regisseur uit.

Enthousiast
"We hebben van hem geleerd dat we geen lange filmdagen kunnen maken met Rahime, vanwege haar beperking en concentratieboog," aldus Reijs. "Al weken ben ik met Rahime aan het repeteren om haar klaar te stomen voor haar acteerdebuut en de vorderingen die we maken zijn enorm. Rahime heeft er heel veel zin in en ook haar familie is erg enthousiast over het project."

"Ondanks dat we door diverse fondsen zijn ondersteund, hebben we nog een beetje budget nodig. Dit heeft te maken met de beperking van Rahime en dat zij geen professionele actrice is. We hebben daarom meer opnametijd nodig dan normaal en met de crowdfund willen we een extra draaidag mogelijk maken", zegt producent In-Soo Radstake.

Debiel wordt geproduceerd door In-Soo Productions in coproductie met het Rotterdamse multimediaplatform Bogue.nl en is financieel ondersteund door Dienst Kunst & Cultuur Rotterdam, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Nationaal Fonds 'het Gehandicapte Kind' (Stinafo).

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina en via de website van Voordekunst.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!