Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verslaggevers met downsyndroom onderzoeken hun toekomst

21 maart 2016 Door de redactie Geen reacties

Twee verslaggevers met het syndroom van Down onderzoeken of zij nog een toekomst voor zichzelf zien in ons land. In het nieuwe EO-programma 'De Laatste Downer' was afgelopen woensdag voor het eerst te zien hoe reporters Sjoerd Fleur en Eveline Kamperman speuren naar de nieuwste mogelijkheden om het syndroom van Down vroegtijdig op te sporen.

Dat leverde bijzondere televisie op, soms ongemakkelijk en confronterend voor de verslaggevers zelf als ze zich afvragen wat de gevolgen zijn van de vroegtijdige screening op downsyndroom.

De zogenoemde Nipt-test (Niet-invasieve prenatale test) is nu nog voorbehouden aan vrouwen met een verhoogd risico op een kind met Down. Naar alle verwachting zal minister Schippers van Volksgezondheid dit jaar beslissen de test breed aan te bieden. Tegenstanders zien hierin het gevaar dat er steeds minder Downers geboren zullen worden. En de acceptatie van mensen met Down zal afnemen. Maar klopt dit ook?

Voorbeeld Denemarken
In 'De Laatste Downer' starten Eveline Kamperman en Sjoerd Fleur onder leiding van presentator Jos de Jager een journalistieke speurtocht. Zo bekijkt Sjoerd of zo’n breed ingevoerde test inderdaad leidt tot minder kinderen met Down en reist daarvoor af naar Denemarken, waar de test al wel breed is ingevoerd. Bekijk de eerste aflevering van De laatste Downer.

De vierdelige serie 'De Laatste Downer' wordt op woensdag 16, 23 en 30 maart en 6 april uitgezonden door de Evangelische Omroep op NPO 2 om 20.30 uur. Meer informatie op eo.nl/delaatstedowner.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!