Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Verschil maken geeft voldoening’

4 augustus 2021 Door de redactie Geen reacties

“Het geeft veel voldoening als je verschil kunt maken in het leven van cliënten,” zegt coördinerend begeleider Anne Richel. Zij werd compleet verrast met de nominatie van haar collega Hanna IJlst voor de gratis kaarten van het Klik-jubileumcongres op 1 oktober. Beiden werken ze bij zorgorganisatie Sherpa in Baarn met mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). En Hanna vond dat Anne wel een extraatje had verdiend vanwege haar inzet voor cliënten en collega’s.  | Wijgert IJlst - WIJ Fotografie

De motivatie van Hanna voor de nominatie van haar collega: “Anne heeft een eindeloos creatief probleemoplossend vermogen. Ze denkt altijd vanuit de client en daarbij ook écht altijd, wat kan er wel? En wat als we het proberen? Het lukt haar ook om de teams die zij als coördinerend begeleider ondersteunt daarin mee te krijgen. Anne zet de client centraal maar vergeet nooit om hierbij iemand te betrekken die ervan kan leren of kan ondersteunen. Samen met de verwanten trekt ze hierin op.

Het afgelopen jaar toen cliënten en veel collega’s getroffen waren door corona was Anne vliegende keep voor zo’n beetje de hele straat EMB-woningen en maakte zij ook nog een gemalen kerstdiner voor de cliënten in de isolatie-unit.”

Verbinding met elkaar
‘Met verbinding het verschil maken’ is het thema van het Klik-jubileumcongres op 1 oktober en de winactie van de gratis kaarten. Die connectie met mensen met een verstandelijke beperking én met collega’s komt ook terug in de winnende motivatie van Hanna (links op de foto hieronder) over collega Anne (rechts op de foto).

sherpa_hanna_en_anne_wijgert_ijlst_wij_fotografie_1.jpg

Anne begon in 2016 bij Sherpa als flexer, nadat de Pabo haar wat tegenviel. “Ik ging op verschillende plekken bij Sherpa werken en ontdekte dat mensen met een ernstige meervoudige beperking en ook gedragsproblematiek het voor mij helemaal zijn.”

Sinds een jaar is Anne collega van Hanna bij de EMB-woningen. Hanna werkte vanaf 2008 bij Sherpa als activiteitenbegeleider en ging in coronatijd toen de dagbesteding sloot in de woningen werken. “Daarbij zag ik hoe Anne met haar team een stimulerende omgeving voor deze mensen creëert, waardoor cliënten grote stappen in hun ontwikkeling maken. Zoals een cliënt die sinds hij daar woont zelfstandig naar de wc gaat en zindelijk is.”

Anne had op haar beurt weer veel aan Hanna: “Zij ziet altijd het positieve en weet collega’s daarin mee te trekken.”

Opsteker
Dat zij de winnaars zijn geworden van de congreskaarten is voor beiden een extra opsteker in een toch pittige tijd. Anne: “Het is erg lastig met de personeelsbezetting en voor cliënten en voor ons dat wij met mondkapjes en bij een besmetting in beschermende kleding moesten werken. Het was ook heftig dat er geen bezoek mocht komen en cliënten bij een besmetting op hun kamer moesten blijven.”

Hanna: “Het was aangrijpend dat je mensen niet eens geruststellend kon toelachen met zo’n mondkap. En dat mensen in isolatie moesten als ze niet ziek zijn en daar niets van snappen.”

Ze houden het samen vol door “af en toe flink janken en veel op elkaar steunen. Je moet door, dat maakt dat je uiteindelijk ook wel weer in een flow terecht komt.”

Voldoening
Anne vat samen wat voor haar het mooiste is aan het werken met mensen met een verstandelijke beperking: “Het geeft veel voldoening als het lukt de tijd te nemen en echt contact te maken, om te zien hoeveel verschil je dan kunt maken in het leven van deze mensen. Bijvoorbeeld als je iemand vrolijk zijn dag kan laten beginnen. Of als het iemand lukt zich zelfstandig aan te kleden, dat is bij mensen met een ernstige meervoudige beperking een enorme winst, daar word ik heel gelukkig van.”

sherpa_anne_en_bas_hanna_en_patrick_wijgert_ijlst_wij_fotografie_3_1.jpg

Ze noemt Bas (hierboven rechts op de foto) haar ‘werkman’. “Toen ik hem voor het eerst zag ben ik als een blok voor hem gevallen. Hij is een hele vrolijke, lieve man met een uitbundige lach. Als hij lacht, lacht alles aan hem en is mijn dag weer goed.”

Ook Hanna krijgt veel positieve energie van de cliënten, zoals Patrick (links op de foto). “Als ik binnenkom en zeg ‘hé lieve Patrick’, dan slaat hij zijn ogen op met zo’n blik van ‘ik ken jou’. En voor eventjes voel ik mij dan de leukste.”  |

Anne haalde een van de gangen uit haar gemalen kerstdiner uit een receptenboek van Waardigheidentrots, die ze serveerde tijdens een corona-uitbraak in de isolatie-unit:

gemalenreceptbiet1_1.jpg
Het Klik Jubileumcongres vindt plaats op vrijdag 1 oktober 2021 bij de Prodentfabriek in Amersfoort & online. Bekijk het programma en schrijf je in voor het jubileumcongres op locatie of online.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!