Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verscherpt toezicht op Pergamijn verlengd

30 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

De Inspectie voor de gezondheidszorg (Igz) heeft het verscherpt toezicht op Pergamijn (Echt, Limburg) verlengd met drie maanden. Pergamijn heeft de kwaliteit en de veiligheid van de zorg aan vier cliënten verbeterd, maar moet deze verder in de organisatie verankeren. Ook moet de zorg aan 14 andere cliënten verbeteren.

De inspectie stelde Pergamijn in april voor drie maanden onder verscherpt toezicht. De kwaliteit van zorg aan 4 cliënten met een ernstige verstandelijke beperking en met gedragsproblematiek was toen onvoldoende en Pergamijn slaagde er niet in hier verbetering in aan te brengen. Na een nieuw inspectiebezoek begin juli stelde Igz vast dat er al veel is verbeterd maar dat de continuïteit nog niet is geborgd.

Verbeteringen
In de nieuwbouw is de leefsituatie van de cliënten verbeterd, er is een huiselijke sfeer. De begeleidingsstijl van de zorgmedewerkers is veranderd: zij richten zich meer op de cliënten, bieden meer nabijheid en zijn uitnodigend. De nieuwe woonsituatie en de aangepaste begeleiding hebben de cliënten veel rust gebracht.

Verlenging
Toch blijft de inspectie kritisch. De zorgplannen moeten verder worden geïmplementeerd, daarbij geholpen door een multidisciplinair team dat per individu de zorg evalueert. Ook is de inspectie nog zorgelijk over de continuïteit van het huidige team en de borging van het ingezette beleid, mede in het licht van de zorg aan de veertien andere cliënten. Daarom heeft de inspectie besloten het verscherpt toezicht drie maanden te verlengen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!