Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verontrustende bijwerkingen bij antibraakmiddel domperidon

2 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Het geneesmiddel domperidon, dat – ook in de verstandelijk gehandicaptenzorg - veel wordt gebruikt om misselijkheid tegen te gaan, wordt opnieuw beoordeeld door het Europese geneesmiddelenagentschap Ema. De herkeuring op het zonder recept verkrijgbare middel is nodig omdat er verontrustende bijwerkingen zijn gemeld, zoals hartritmestoornissen.

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb had vorige week 216 meldingen over domperidon binnengekregen, met daarin 340 mogelijke bijwerkingen. Bij 23 meldingen was sprake van mogelijke bijwerkingen op het hart. Tussen 2002 en 2013 kwamen bij Lareb elf meldingen binnen over patiënten die domperidon gebruikten en die zijn overleden.

Fatale afloop
Van 11 meldingen met een fatale afloop waren er 8 waarbij bijwerkingen op het hart waren gemeld. Lareb zegt dat misselijkheid waartegen domperidon werd gebruikt, kan samenhangen met een hartinfarct. Dan is niet de domperidon, maar het hartinfarct, oorzaak van het overlijden.

Aangeboren afwijking
Bij de drie overleden patiënten spelen oorzaken een rol die niet het hart betreffen. Hieronder bevond zich een kind met aangeboren afwijkingen dat plotseling overleed, een vrouw van middelbare leeftijd met een overgevoeligheidsreactie en een kind dat overleed als gevolg van braken. Van alle 11 overlijdens is niet zeker of ze verband hielden met domperidon.

Lees het bericht over domperidon op de site van Lareb

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!