Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vernieuwd reflectiemiddel Balans in Beeld helpt bij ondersteuning van LVB-jongeren

26 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

In de ondersteuning aan jongeren met een licht verstandelijke beperking bestaat het gevaar dat je iemand over- of onderschat. De vernieuwde tool Balans in Beeld helpt begeleiders een goede balans te vinden tussen uitdagen en overvragen of ondervragen.

Balans in Beeld is een reflectiemiddel waarmee je op je eigen handelen reflecteert in een specifieke situatie in relatie tot de cliënt. Heeft die begrepen wat je hem vroeg? Ben je duidelijk genoeg geweest? Geef je genoeg verantwoordelijkheid of bescherm je je cliënt te veel? Op de website van het Kennisplein Gehandicaptensector staat een kort filmpje dat uitleg geeft over de methode.

Balans in beeld bestaat uit een handreiking, een checklist en online invulformulier. Stel dat je een aanvaring met een cliënt hebt gehad en je weet niet goed waardoor dat nou kwam, dan kun je die specifieke situatie als voorbeeld nemen en vragen daarover invullen. Dat kost slechts enkele minuten en binnen een kwartier heb je via de mail duidelijkheid over wat je anders had kunnen doen.

De handreiking en de checklist zijn via de link naar het online invulformulier ook als pdf te downloaden. De methode werd in 2013 ontwikkeld door Edithe Rot, gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo, en kent nu een hernieuwde versie.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!