Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verlaging van persoonsvolgend budget in Vlaanderen succesvol aangevochten

30 november 2022 Door de redactie Geen reacties

De Vlaamse overheid mag de persoonsvolgende budgetten voor mensen met een beperking niet meer systematisch verminderen, iets dat in 2021 wel gebeurde. Dit stelt de arbeidsrechtbank in Kortrijk. De rechtszaak werd aangespannen door de voorzitter van GRIP, de mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap.

Deze GRIP-voorzitter, Luc Demarez, heeft door een hersenverlamming spasticiteit aan de ledematen. Hij krijgt sinds 2002 een budget. Toen zijn mantelzorg wegviel en de beperkingen erger werden, vroeg hij verhoging van zijn budget aan. Dat werd in 2019 goedgekeurd, maar Demarez moest nog twee jaar wachten voor dat hogere budget er daadwerkelijk kwam.

Maar het bedrag bleek 7000 euro per jaar lager dan wat er beloofd was, doordat de Vlaamse overheid inmiddels was begonnen met het systematisch verminderen van persoonsvolgende budgetten van mensen die op de wachtlijst stonden.

Demarez berekende dat hij hierdoor 7,5 uur per week minder assistentie zou krijgen, waardoor hij op werkdagen tussen 12.30 en 19.00 vrijwel altijd alleen zou zijn. Zonder hulp bij toiletbezoek of bij herpositioneren in de rolstoel. Hij besloot niet akkoord te gaan en liet de zaak voor de rechter komen.

Volgens zijn advocate is het de eerste keer dat de arbeidsrechtbank zich uitspreekt over de vermindering van de budgetten, iets dat ook wel actualisering genoemd wordt. De rechtbank stelt dat vermindering in strijd is met Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en de Grondwet.

GRIP heeft de zaak ook aangevochten bij de Raad van State. Die heeft nog geen uitspraak gedaan.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!