Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verklaring goed gedrag verder ontwikkeld

21 juli 2011 Door de redactie Geen reacties

Er komt een intensievere screening om medewerkers voor de kinderopvang en de taxibranche te beoordelen op hun gedrag in het verleden, buitenlandse gegevens worden betrokken in de screening van sollicitanten (heeft hij of zij in het buitenland zedenmisdrijven gepleegd?) en de aanvraagprocedure wordt vereenvoudigd.

De Verklaring wordt ook verplicht gesteld in beroepsgroepen die werken met kwetsbare mensen, zoals de (jeugd)zorg. Staatssecretaris Teeven heeft de Tweede kamer op de hoogte gebracht. Een Verklaring omtrent goed gedrag wordt aangevraagd om te beoordelen of iemand geschikt is voor een functie waarin wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Bij een aanvraag van een Vog wordt getoetst of iemand in het verleden met Justitie in aanraking is gekomen voor een strafbaar feit. Voor sommige beroepen is een Vog wettelijk verplicht. Het aantal aanvragen is de laatste jaren gestegen van bijna 200.000 in 2004 naar bijna 500.000 aanvragen per jaar nu.

Aanvraag eenvoudiger
Het wordt mogelijk om de Verklaring omtrent gedrag elektronisch aan te vragen. Mensen hoeven daardoor niet meer naar het gemeentehuis, en de kosten worden lager. Teeven wil zo het gebruik van de Vog verder stimuleren.

Informatie op de site van het Ministerie van justitie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!