Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verkiezingen: Stemmen in 8 eenvoudige stappen

16 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Om ook laaggeletterden te helpen bij het stemmen, heeft ProDemos een eenvoudige krant gemaakt over de verkiezingen.

Naast de regels voor het stemmen wordt in acht eenvoudige stappen uitgelegd hoe je stemt:

1. Je krijgt een stempas.
Je krijgt een stempas en een kandidatenlijst thuisgestuurd. Op de stempas staat welk stembureau het dichtst bij jouw huis ligt. Dit keer krijg je twee stempassen.
2. Je krijgt een stembiljet.
Na de controle van je stempas krijg je een stembiljet. Op het stembiljet staan alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Ook alle mensen op wie je kunt stemmen staan op het stembiljet.
3. Je kiest een politieke partij.
Bedenk voordat je gaat stemmen welke partij je het beste vindt. Je kunt op de kandidatenlijst zien welke partijen meedoen.
4. Kleur één vakje rood op het stembiljet.
Met het stembiljet ga je een stemhokje in. Dat doe je alleen, want er mag niemand met je meekijken als je gaat stemmen. In het stemhokje ligt en rood potlood. Kijk waar de naam staat van de persoon op wie je wilt stemmen. Kleur het vakje voor deze naam rood.
5. Ga naar het stembureau.
Op woensdag 18 maart 2015 ga je met je stempas naar het stembureau. Neem ook je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart mee. De stembureaus zijn van half acht ’s ochtends tot negen uur  ’s avonds open.
6. Doe je stembiljet in de bus.
Vouw het stembiljet weer op en stop het in de stembus.
7. Lever je stempas in.
Op het stembureau moet je je stempas inleveren. Je laat daar ook je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zien. Op het stembureau controleren ze wie je bent.
8. Je hebt gestemd!
Na negen uur 's avonds worden alle stemmen geteld. De uitslag wordt daarna bekend gemaakt. Je kunt de uitslag dan vinden op internet. Bijvoorbeeld op www.nos.nl.

Bekijk de volledige krant voor laaggeletterden over de verkiezingen op de website van ProDemos.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!