Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verhuizing en nieuwe aanpak voor kunstenaars Herenplaats

4 mei 2016 Door de redactie Geen reacties

Galerie Atelier Herenplaats is sinds half april gehuisvest in een nieuw pand in Rotterdam, van waaruit de kunstenaars met een beperking meer werken aan inclusieve en commerciële projecten. Herenplaats is onderdeel van zorgorganisatie Pameijer en maakt sinds vorig jaar deel uit van een samenwerkingsverband met het rotterdamscentrumvoortheater (rcth) en Theater Maatwerk.

De kunstenaars van Galerie Atelier Herenplaats werken al 25 jaar aan een collectie ‘Outsider Art’ die tot de verbeelding spreekt. De werken worden ook door steeds meer musea en verzamelaars gezocht.

Toch vragen de huidige veranderingen in de zorg wel om een andere bedrijfsvoering van Herenplaats. Er moet zakelijke worden gedacht en gehandeld en projecten moeten meer bij de samenleving aansluiten.

Concreet resultaat van deze omslag bij Herenplaats is de samenwerking met het rotterdamscentrumvoortheater (rcth) en Theater Maatwerk, eveneens onderdeel van Pameijer, waarmee ze een nieuwe culturele instelling willen worden voor mensen met en zonder beperking.


Vanwege deze veranderingen is Herenplaats ook verhuisd van de Schiedamse Vest naar een nieuw onderkomen aan de Schietbaanstraat. Per jaar 40 worden er workshops gegeven op de nieuwe locatie, met name aan plaatselijke scholieren.


Doseren
Medewerker Richard Bennaars vertelde op de officiële opening op 15 april dat er al meerdere workshops zijn verzorgd in samenwerking met de kunstenaars. “Die vinden het heel leuk om te doen. We leren nu vooral om het allemaal goed te structureren en doseren. Het moet ze niet teveel worden natuurlijk. Goede afstemming met docenten verdient ook aandacht, middelbare scholieren reageren nog wel eens onwennig op onze mensen.”

Manager Vincent Koens wees erop dat met deze (betaalde) workshops niet alleen in een deel van het eigen onderhoud wordt voorzien, maar dat er ook heel concreet aan inclusie wordt gewerkt. “Dit is tweerichtingsverkeer. De gemeente wil graag meer aandacht voor kunsteducatie op scholen en voor kennismaking met bijzondere doelgroepen. Daar kunnen wij zo een prima bijdrage aan leveren.”

Herenplaats heeft vooralsnog een huurcontract voor drie jaar in het nieuwe pand en er zijn scenario’s uitgewerkt voor als het wat tegen mocht zitten. Maar de eerste maanden in het nieuwe pand geven veel vertrouwen. Vincent: “Tot dusver pakt alles super goed uit.”

Lees meer over de nieuwe start van Herenplaats op de website van Pameijer

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!