Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verdiepend onderzoek naar diagnostiek en behandeling van jongeren met lvb en gedragsproblemen

7 december 2016 Door de redactie Geen reacties

Aan de Universiteit van Amsterdam is voor vijf jaar een nieuwe leerstoel ingesteld voor het ontwikkelen van screeningsinstrumenten om een licht verstandelijke beperking (lvb) te kunnen herkennen. Xavier Moonen, onder meer voorzitter van de raad van advies van het Landelijk Kenniscentrum Lvb is per 1 december benoemd tot bijzonder hoogleraar op deze leerstoel.

De leerstoel Kennisontwikkeling over Jeugdigen en Jongvolwassenen met Lichte Verstandelijke Beperkingen en Gedragsproblemen valt onder de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Vroegtijdig ingrijpen bij dreigende stagnaties en ontsporingen in de ontwikkeling van jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking is belangrijk. Daarom richt Moonen het onderzoek op

  • het ontwikkelen van screeningsinstrumenten die een lvb kunnen herkennen; hij kijkt daarbij ook naar de kwaliteit van de diagnostiek.
  • nieuw te ontwikkelen diagnostische instrumenten om de aard van de gedragsproblemen van jongeren met een lvb in beeld te kunnen brengen; hierop aansluitend bekijkt Moonen welke voorwaarden er zijn om te komen tot adequate hulp en ondersteuning aan deze groep.
  • de kwaliteit van gerichte preventieve en behandelinterventies en er worden nieuwe interventies ontwikkeld op basis van de huidige kennis.

De leerstoel is ingesteld door de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra. Dit is het samenwerkingsverband van instellingen voor behandeling en begeleiding van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblematiek.

Moonen is sinds 1985 werkzaam bij Koraal Groep, voorheen als orthopedagoog en Gz-psycholoog voor jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking en momenteel als beleidsadviseur en praktijkopleider.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!