Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verbetertraject continentie

12 augustus 2008 Door de redactie Geen reacties
In november start een nieuw verbetertraject van Zorg voor beter, over continentie.

Verwacht wordt dat het aantal incontinente mensen zal stijgen; het project moet manieren aandragen om onzindelijkheid tegen te gaan. Dat is niet alleen belangrijk voor de betrokkene, maar ook voor personeel: minder fysieke belasting, werkdruk en kosten. Organisaties kunnen zich bij Vilans aanmelden voor (gratis) deelname aan de eerste ronde van het project. Ze krijgen dan de kans om een jaar lang de zorg rond continentie te verbeteren volgens de meest recente inzichten.

In Nederland hebben meer dan driekwart miljoen mensen te maken met incontinentie, het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Naast de lichamelijke ongemakken zijn er psychische: verlies van eigenwaarde, gevoel van schaamte. Zorgvuldig omgaan met incontinentiematerialen kan een behoorlijke besparing in kosten en werkdruk opleveren.

In het verbetertraject wordt een gestructureerde, resultaatgerichte aanpak gebruikt. Deelnemende organisaties stellen een multidisciplinair verbeterteam samen voor de duur van twaalf maanden. Dit team analyseert de situatie in de eigen organisatie. Daarna wordt gekeken naar verbeteracties. Vilans organiseert tijdens het traject werkconferenties met uitwisseling, workshops en trainingen. De deelnemers krijgen ondersteuning en inhoudelijk advies van experts.

Informatie en aanmelding bij Vilans, telefoon 030-7892318, www.zorgvoorbeter.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!