Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Verbetering hulpmiddelenzorg nodig’

6 april 2022 Door de redactie Geen reacties

Je hebt een ernstig gehandicapt kind en verzorging thuis is niet langer mogelijk. Maar als je kind verhuist naar een zorginstelling dan moeten ook alle hulpmiddelen die thuis staan, ingeleverd worden. Een weekendje thuis logeren lijkt dan onmogelijk geworden. Televisieprogramma Kassa besteedde aandacht aan deze hulpmiddelenproblematiek, waar inmiddels kamervragen over gesteld zijn.

In een uitzending van Kassa kwam de kwestie ter sprake dat er geen bekostiging meer is van hulpmiddelen thuis als een kind met een beperking in een instelling gaat wonen. Hulpmiddelen die thuis worden gebruikt zijn van de gemeente (Wmo), van de zorgverzekeraar of van de leverancier. Als je kind verhuist naar een instelling wordt die ook inwoner van een andere gemeente en is de instelling verantwoordelijk voor de hulpmiddelen, zodat het kind in het nieuwe huis goed kan functioneren.

Maar ouders willen in de weekenden hun kind natuurlijk graag blijven zien. Voor cliënten die een combinatie maken van zowel thuis als in een instelling wonen is het financieel geregeld. Dit heet deeltijdverblijf. Het zorgkantoor betaalt dan de kosten van verblijf via zorg in natura, dat wordt dan vanuit het budget van de zorgorganisatie waar het kind verblijft, bekostigd. Wie de hulpmiddelen vervolgens vergoedt, wordt per situatie bekeken en opgelost. 

Als je volledig in een instelling gaat wonen dan is deze ook volledig verantwoordelijk voor de zorg en dus ook voor de hulpmiddelen. Je woont dan officieel zeven dagen per week in de instelling. Maar wat als je dan in de weekenden toch naar huis wil?

Kamervragen
Tweede Kamerlid voor GroenLinks Lisa Westerveld zegt dat het gênant is dat de hulpmiddelen binnen een paar dagen opgehaald worden. “Als iemand naar huis komt, al is het een keer in de zoveel tijd, dan moet alles aanwezig zijn om zo zorgeloos mogelijk thuis te verblijven.”

Westerveld heeft naar aanleiding van een eerdere uitzending van Kassa over cascoverzekeringen bij rolstoelen, Kamervragen gesteld. Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen zegt in de beantwoording dat ze actief aan de slag gaan met het verbeteren van de hulpmiddelenzorg. In het najaar wordt er opnieuw naar het hulpmiddelenconvenant gekeken. Maar daar laat ze het niet bij zitten: ”Bij het commissiedebat op 21 april gaan we het ministerie verzoeken om dit aan te passen in wet- en regelgeving, want het is schandalig dat deze last bij de mensen zelf ligt.”

Er moet één loket komen, zegt Westerveld. ”Mensen die zorg nodig hebben en hulpmiddelen moeten op één plek terechtkunnen. Achter de schermen moet dan uitgezocht worden wie waar verantwoordelijk voor is, maar dat mag niet bij de cliënt liggen.” Ze gaat het kabinet vragen om dit wettelijk te regelen, zodat duidelijk is wie voor wat verantwoordelijk is.  |

Bekijk de uitzending van Kassa

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!