Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Verbeter beleid voor privacy en vrijheidsbeperking'

10 december 2013 Door de redactie Geen reacties

Meer aandacht voor privacy en een doordacht en afgestemd gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen. Dat zijn enkele van de verbeterpunten uit een rapport van de Vlaamse Zorginspectie over 189 onaangekondigde inspectiebezoeken aan 187 gehandicaptenzorginstellingen in Vlaanderen.

Met de onaangekondigde inspectiebezoeken kreeg de Zorginspectie in Vlaanderen een "concreter beeld van het dagelijkse reilen en zeilen binnen de groep van zeer uiteenlopende zorgvoorzieningen. We kregen heel veel dynamiek en gedrevenheid te zien van medewerkers die erg begaan zijn met de begeleiding van de mensen met een handicap die gebruik maken van de dag- en/of woonondersteuning."

Meerpersoonskamers
Maar ook zagen de inspecteurs ruimte voor verbeteringen, zoals op het gebied van huisvesting, zo is in het rapport te lezen: "Want er zijn nog steeds mensen die best een eenpersoonskamer aankunnen en op een meerpersoonskamer slapen. Waar soms afspraken rond privacy ontbreken." Iets meer dan 80% van de volwassen cliënten die 24 uurszorg krijgen in zorginstellingen beschikken over een individuele kamer. Bij de kinderen ligt dit aandeel beduidend lager, namelijk op 64%.

Risicovolle punten uit de inspecties zijn de organisaties waar bewoners eenvoudig toegang hebben tot medicatie die niet voor hen bedoeld is, en waar ingrijpende en minder ingrijpende vrijheidsbeperkende maatregelen worden gebruikt, terwijl de vraag is of de afspraken hiervoor wel duidelijk zijn.

Met de informatie uit de inspectiebezoeken wil de Zorginspectie de eigen werkwijze en het toezicht verder te verfijnen. Lees het hele rapport van de Zorginspectie: Vaststellingen na twee jaar onaangekondigd inspecteren binnen de sector gehandicaptenzorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!