Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verband tussen epilepsie en taalproblemen

8 april 2014 Door de redactie Geen reacties

De zogenoemde rolandische vorm van epilepsie gaat samen met taalproblemen bij kinderen. Met behulp van de nieuwste hersenonderzoek-technieken ontdekte promovendus René Besseling dat de sensomotorische hersenschors verbonden is met taalcentra. Bij rolandische epilepsie kunnen de aanvallen via deze verbinding uitstralen naar de taalcentra.

Uit analyse van mri-beelden bleek dat de verbinding tussen de sensomotorische hersenschors en bepaalde taalcentra in de hersenen bij rolandische epilesie is verstoord. Ook zag hij dat hoe groter de verstoring, hoe lager het taalniveau is. Nu beter bekend is hoe deze epilepsie werkt in de hersenen, kan worden gezocht naar een gerichte behandeling voor deze kinderen.

Goed behandelbaar
Rolandische epilepsie is de meest voorkomende kinderepilepsie. Aanvallen ontstaan vanuit de sensomotorische hersenschors, die de beweging aanstuurt. Deze vorm van epilepsie komt voor bij 20% (8.000 in Nederland) van de kinderen die epilepsie hebben. Het wordt van oudsher als goed behandelbaar aangeduid omdat de aanvallen relatief mild zijn en vooral 's nachts optreden. Bovendien verdwijnen de aanvallen spontaan rond de leeftijd van 16 jaar.

Leerproblemen
Maar er zijn steeds meer wetenschappelijke studies die laten zien dat rolandische epilepsie samengaat met leerproblemen. De link tussen epilepsie en cognitie is een belangrijke pijler van een onderzoeksgroep van artsen en technici van Kempenhaeghe en de afdeling radiologie van het Maastricht universitair medisch centrum. René Besseling maakt deel uit van die onderzoeksgroep.

Brain wiring and neuronal dynamics; advances in MR imaging of focal epilepsy. Promotieonderzoek van René Besseling. Meer informatie op de site van het Maastrichts universitair medisch centrum.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!