Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veranderingen: samen moeten we het doen

30 augustus 2013 Door de redactie Geen reacties

Het gonst in de zorg van de komende veranderingen. Ik ben nu bijna vijfenhalf jaar leidinggevende in de zorg voor mensen met een beperking en in die tijd heb ik veel ervaring opgedaan met het begeleiden van veranderingen. Het is een continu verschijnsel in de zorg. Toch stelt het ons allemaal telkens weer voor een uitdaging. - Een schets van wat ons nu te wachten staat, Column Mark Rieff

Als leidinggevende zoek ik naar manieren om met begeleiders in gesprek te gaan over deze uitdaging. Ik gebruik hierbij een animatie die het ministerie van Vws heeft gemaakt over de hervormingen in de langdurige zorg. In een video van paar minuten legt staatssecretaris Martin van Rijn met behulp van sneltekenen uit wat er te gebeuren staat.

Nieuwe manier
In werkoverleggen praat ik met mijn begeleiders door over wat deze veranderingen betekenen voor hun dagelijkse werk. Ik stip dan vaak aan wat ik Jan Rotmans heb horen zeggen tijdens het In voor zorg-congres. Volgens hem zitten we in een verandering van tijdperken, in plaats van in een tijdperk van veranderingen. Dit helpt me namelijk om duidelijk te maken dat we ook het dagelijkse werk op een nieuwe manier moeten gaan uitvoeren. We kunnen niet hetzelfde blijven doen als alles om ons heen aan het veranderen is.

Laatst vroeg een begeleider me hoe dat er dan uitziet, die nieuwe manier. Daarop is geen eenvoudig antwoord te geven, het zal er namelijk telkens anders uit moeten zien. Ik probeer begeleiders de vrijheid te geven om mee te veranderen, op een nieuwe manier in dialoog te gaan met de cliënt en zijn of haar netwerk.

Netwerk
Nog meer samenwerken dan we nu al doen en gezamenlijk werken aan het opbouwen, uitbreiden en onderhouden van netwerken. Dat vraagt tijd, geduld en toewijding. Een hulpmiddel hierbij voor begeleider én team kan het werkboek 'Samenredzaamheid: Aan de slag met je cliënt en zijn netwerk' van V&VN zijn.

Blijf niet hangen in het idee dat er bezuinigd wordt, de zorgkosten kunnen ook niet steeds verder oplopen. Het is toch eigenlijk heel normaal dat we het samen doen? Of niet soms?

Column Mark Rieff, Klik 7 van 2013

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!