Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veranderingen bij De Twentse Zorgcentra zorgen voor onrust

21 april 2021 Door de redactie Geen reacties

Bij De Twentse Zorgcentra, betrokken bij de zorg voor zo’n 2000 cliënten met een verstandelijke beperking, worden de komende tijd veranderingen doorgevoerd die de zorg voor cliënten en de carrièremogelijkheden voor medewerkers moeten verbeteren. Maar het personeel is tevreden met hoe het nu gaat en wil het liefst dat alles bij het oude blijft.

Volgens de raad van bestuur zijn veranderingen echter noodzakelijk. Er zijn steeds meer cliënten met een complexere zorgvraag en de gemiddelde leeftijd van cliënten wordt ook steeds hoger. Dit vergt aanpassingen in de huisvesting van cliënten en daarnaast verschuift een deel van het werk van agogisch (begeleidend) naar verzorgend/verplegend.

Vacatures
De raad van bestuur wil het huidige personeel de kans bieden om zich bij te scholen en wil ook nieuw, jong personeel aan zich binden, het liefst in vaste dienst. Momenteel zijn er 31 vacatures op afdelingen voor hoog alerte zorg. Die worden nu opgevuld met uitzendkrachten, maar de organisatie stelt dat cliënten gebaat zijn bij vertrouwde gezichten.

Bestuurder Annamiek van Dalen zegt tegen dagblad Tubantia dat De Twentse Zorgcentra wel medewerkers met een achtergrond van verzorgende of verpleegkundige heeft, maar dat hun functie omschreven wordt als agogisch. Daardoor kunnen zij maar moeilijk hun BIG-registratie behouden. De raad van bestuur wil daarom die functies beter benoemen en deze medewerkers terecht laten komen op afdelingen met de helft agogische en de helft verpleegkundige functies. Dit zou allemaal zonder verlies van werkgelegenheid gebeuren.

Onrust
Vakbond FNV Zorg en Welzijn heeft echter signalen van onrust opgevangen en houdt in de gaten of alles wel volgens de regels verloopt. Veel medewerkers vragen zich af of ze straks nog wel dezelfde groep hebben.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!