Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veiliger omgaan met medicijnen in gehandicaptenzorg

18 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Veel mensen met een verstandelijke beperking moeten medicijnen gebruiken. Bij de toediening en het gebruik daarvan worden nogal eens fouten gemaakt. Het verbeterprogramma Medicatieveiligheid van Kennisplein gehandicaptensector leverde 15 deelnemende teams veel op. De teams wisselden kennis en ideeën uit, kregen een schat aan informatie en leerden hoe ze verbeteringen in een team kunnen bewerkstelligen en vasthouden.

Zo wisten ze binnen hun eigen organisaties veel meer aandacht voor het onderwerp te krijgen. Gevolg is dat teams en begeleiders alerter zijn geworden op medicatiebeheer, overdracht en bewaking van medicijnen, omgaan met weerstand, afspraken met arts en apotheker over verantwoordelijkheden, informatie voor cliënten en familie, scholing en begeleiding en risicomanagement. Het aantal incidenten met medicatie nam sterk af, teams en individuele begeleiders zijn vaardiger en zorgvuldiger geworden op het gebied van medicatie.

E-learning
In het boekk Beter worden door medicatieveiligheid staan de resultaten van het Leernetwerk medicatieveiligheid gebundeld. Deelnemende organisaties vertellen welke verbeteringen ze hebben gerealiseerd, zoals inzicht, draagvlak, bewustzijn en een verbeterd meldproces. Er traden ook neveneffecten op: de oprichting van een projectgroep Verpleegkundig team, benoeming van aandachtsfunctionarissen medicatie, medicatiescholing (e-learning) en de effecten van kennisuitwisseling met andere organisaties.

Wat je bij bijna alle deelnemers terugleest is dat medewerkers enorm enthousiast en gemotiveerd raakten door het verbetertraject.

Checklist
Het project heeft twee hulpmiddelen opgeleverd: een checklist die je online kunt invullen. Na invullen krijg je per mail praktische verbetertips voor onderdelen waarop je onvoldoende scoort.

Hulp voor cliënten
Een tweede hulpmiddel is de voor cliënten bestemde brochure Waarvoor zijn medicijnen? En Hoe gebruik je ze goed. Daarin wordt in eenvoudige taal uitgelegd waar medicijnen voor dienen, hoe je ze moet innemen, waar je aan moet denken als je ze inneemt, bijwerkingen en een lijstje met wat er mis kan gaan, en wat je dan moet doen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!