Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veilige beweegtuin voor bewoners Siza

10 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Van een eenvoudige speeltuin naar een kleurrijke, uitdagende bewegingstuin. Die metamorfose onderging de Columbustuin in de wijk Rijkerswoerd in Arnhem. De tuin grenst aan diverse woonvoorzieningen van zorgorganisatie Siza. De bewoners kunnen er ontspannen, bewegen en spelen en wordt ook een ‘ontmoetingstuin’ voor buurtbewoners en scholen.

De cliënten gaan de komende tijd eerst zelf aan deze nieuwe tuin wennen. De bewegingstuin is voor diverse leeftijden geschikt. De metamorfose is mogelijk gemaakt door verschillende fondsen.

In de Columbustuin staan verschillende aangepaste speelmaterialen. Er zijn drie cirkels waar cliënten zelf kunnen kiezen waar zij aan willen deelnemen:

  • een cirkel die vol bewegingsmogelijkheden zit,
  • een actie-reactie cirkel waar zij kunnen bewegen met enkele balspellen en kunnen fietsen op speciale aangepaste fietsen genaamd de cyclone.
  • een derde cirkel genaamd ’t golvend water, met daarin een watertafel waar je met water en zand kunt spelen.


In de bewegingstuin zijn paden en banken geplaatst zodat er ook even rust genomen kan worden. En bewoners kunnen er genieten van de mooie omliggende tuin vol planten en geuren en kleuren.


De buurtbewoners en scholen worden na de zomerperiode uitgenodigd om langs te komen. Zodat de veilige bewegingstuin in overleg met het team ook een ‘ontmoetingstuin’ kan worden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!