Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veilig wonen voor mensen met een licht verstandelijke beperking

23 juni 2014 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een licht verstandelijke beperking of die zwakbegaafd zijn, kunnen de bedoelingen van anderen soms niet goed inschatten. Daardoor zijn zij kwetsbaar voor inbrekers en overvallers. Het Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (Ccv) heeft samen met experts uit de verstandelijk gehandicaptenzorg voor deze doelgroep een instructieboek over veilig wonen gemaakt om de kans op een inbraak, babbeltruc of overval zoveel mogelijk te beperken.

Het instructieboek is bedoeld voor de begeleiders van mensen met een licht verstandelijke beperking, maar familie, vrienden en buren kunnen deze instructie of onderdelen ervan ook gebruiken. Door eenvoudige oefeningen, het bespreken van gespreksposters of gebruiken van een checklist worden mensen met een licht verstandelijke beperking zich bewuster van veilig wonen.

Tips
Met een paar eenvoudige tips is de doelgroep al op weg te helpen. Bijvoorbeeld door aan te leren dat als ze weggaan, ze altijd de deur dicht en op slot doen. Maar ook door niet zomaar de deur open te doen voor onbekende mensen. Met behulp va de verschillende werkvormen in het instructieboek zijn dit soort tips op een leuke maar toch zeer informatieve manier bij te brengen.

Het boek is te bestellen (10 euro) of gratis te downloaden op de site van het Ccv

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!