Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veel zorgwebsites niet toegankelijk voor mensen met beperking

31 januari 2018 Door de redactie Geen reacties

Nu er van mensen met een beperking verwacht wordt dat ze steeds meer zelfredzaam worden, moeten de randvoorwaarden daar wel aan voldoen. Onderzoek door stichting Accessibility laat zien dat digitale toegankelijkheid in de zorg voor deze doelgroep nog niet zo vanzelfsprekend is. Er zijn ruim 8600 websites onderzocht en niet een is er volledig toegankelijk. Het begrip digitale toegankelijkheid blijkt voor een groot deel van de zorgverleners onbekend terrein.

Dat is volgens de onderzoekers geen goede zaak, want er wordt tegenwoordig wel van iedereen verwacht dat ze bijvoorbeeld zelf online afspraken inplannen, of gebruikmaken van e-healthtoepassingen. Voorbeelden van obstakels die Accessibility in samenwerking met Vereniging Bartiméus Sonneheerdt tegenkwam:

  • Websites die alleen met een muis bediend kunnen worden en niet ook met een toetsenbord; dit is lastig voor mensen met een visuele beperking.
  • Geen ondertiteling bij video’s, waardoor mensen met een auditieve beperking niet weten wat er gezegd wordt.


Afhankelijk
De resultaten van het onderzoek en diverse aanbevelingen zijn inmiddels gedeeld met betrokkenen. Volgens de stichting is het belangrijk een slag te maken in verbetering van de toegankelijkheid van websites in de zorg, omdat mensen in het dagelijks leven steeds meer afhankelijk worden van digitale hulpmiddelen. En door de vergrijzing stijgt ook het aantal mensen dat slechtziend wordt.

Bepalende factor bij het vergroten van de digitale toegankelijkheid is volgens de onderzoekers het vergroten van de kennis en bewustzijn bij bestuurders en ICT-leveranciers, zodat er ook meer managementattentie en ondersteuning is voor dit onderwerp.


Veel te winnen
De uitkomsten zijn onlangs gepresenteerd aan Erik Gerritsen, de secretaris-generaal van het ministerie van VWS. Zijn reactie op de Monitor 2017 Digitale Toegankelijkheid binnen de Zorg: “Websites van ziekenhuizen, huisartsen en tandartsen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Uit dit onderzoek blijkt dat er nog een wereld te winnen is. Het ministerie gaat dit rapport goed bestuderen en wil vervolgens in gesprek met de zorgaanbieders hoe we de aanbevelingen uit dit onderzoek in de praktijk kunnen brengen.”

Begrijpelijke taal
Ook Illya Soffer, directeur Ieder(in) reageerde op de uitkomsten: “Apps en websites moeten ook voor mensen met een visuele, auditieve en motorische beperking toegankelijk en eenvoudig te gebruiken zijn. Daarnaast is het belangrijk dat informatie wordt aangeboden in begrijpelijke taal, zodat mensen met een (lichte) verstandelijke beperking er ook mee uit de voeten kunnen. Wanneer dat niet het geval is, sluit je mensen met een beperking uit van e-health, en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Maak e-health toegankelijk door mensen met een beperking al bij de ontwikkeling van apps en websites te betrekken.”

Stichting Accessibility is het onafhankelijke Nederlandse expertise- en onderzoeksinstituut voor ICT-toegankelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op het gebied van internet, software en elektronische toepassingen. Haar missie: een drempelloze digitale wereld voor iedereen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!