Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veel Wajongers dreigen baan te verliezen

30 augustus 2012 Door de redactie Geen reacties

Volgens Oval, de brancheorganisatie van arbodiensten en bureaus op het gebied van loopbaanbegeleiding en jobcoaching, lopen veel Wajongers het risico hun baan verliezen door bezuinigingen op jobcoaching. Jobcoaches zorgen er voor dat mensen met een arbeidsbeperking op de reguliere arbeidsmarkt kunnen blijven werken.

"Door een aaneenschakeling van maatregelen verdwijnt kwalitatief goede jobcoaching en haken werkgevers af. Wajongers verliezen hun baan of komen niet aan het werk. Doodzonde als je kijkt naar het succes van de afgelopen jaren. Ruim 11.000 Wajongers zijn met jobcoaching aan het werk en nog eens duizenden werken ondertussen op de reguliere markt zonder jobcoaching", aldus Voorzitter Kick van der Pol voorzitter van Oval.

Bezuinigingen
Het afgelopen jaar zijn meerdere bezuinigingen op jobcoaching doorgevoerd:

  • het aantal uren coaching per traject is teruggebracht;
  • de duur van de jobcoaching is beperkt tot 3 jaar;
  • vanaf september wordt het jobcoachtarief verlaagd.

De kwaliteit van de dienstverlening komt hiermee onder druk te staan. Oval ziet nu al dat werkgevers vanwege alle veranderingen contracten van Wajongers niet verlengen en terughoudend zijn bij het aanbieden van werk. Een effect dat Oval absoluut onwenselijk noemt, gezien het grote beroep dat de overheid op werkgevers doet als het gaat om het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Opbrengsten
Wajongers en bijvoorbeeld Ggz-cliënten hebben gedegen coaching hard nodig om aan het werk te komen en te blijven. Voor het bedienen van mensen met een breed scala aan beperkingen is veel kennis van de doelgroep nodig.

Oval dringt er op aan om niet alleen naar de hoogte van het voorzieningenbudget te kijken maar naar het totaal aan opbrengsten. De brancheorganisatie pleit ervoor ook de sociale en financiële opbrengsten van jobcoaching te onderzoeken.

Lees meer op de site van Oval.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!