Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veel tips via meldpunt voor besparen op onnodige zorg

27 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Pak eerst de verspilling van zorgeuro's aan, in plaats van te snijden in zorguitgaven. Met dat idee werd het Meldpunt onnodige zorg ingericht door vier belangenorganisaties die zich zorgen maken over de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren in de zorg. Ruim 2500 mensen dachten mee en gaven suggesties voor besparingen. Inmiddels heeft de overheid ook een meldpunt geopend voor verspilling in de zorg.

Uit de meldingen blijkt dat bijna de helft van de mensen te maken heeft met onnodige zorg. Zo liet 28,5% weten ervaring te hebben met overbodige of onnodig dure medicijnen. 37 % van de deelnemers die suggesties deden voor besparingen vinden dat er onnodig vaak medicijnen worden weggegooid doordat deze in te grote hoeveelheden worden verstrekt.

Teveel partijen
Een moeder van een meisje van 12 dat zowel lichamelijk als geestelijk gehandicapt is meldt: "Er zijn teveel partijen die zich met de zorg omtrent onze dochter bemoeien, zowel bij het aanvragen van een pgb als voor hulpmiddelen. De aanpassing van onze woning duurde 5 jaar met de gemeente en heeft handen vol geld gekost. De laatste maanden ben ik meer zorg kwijt aan de bureaucratie dan dat ik echte zorg aan mijn dochter kan leveren, dit kost mij veel energie."

Beter luisteren
Bij het meldpunt kwamen ook voorstellen binnen om fraude met declaraties tegen te gaan. Mensen stellen voor om declaraties via patiënten te laten verlopen, en om mensen beter inzicht te geven in het declaratieoverzicht. Ook meldt 14,1% van de deelnemers ideeën om efficiënter om te gaan met hulpmiddelen, bijvoorbeeld door ze te hergebruiken. Mensen vinden ook dat er geld bespaard kan worden als dokters beter luisteren naar patiënten en als de communicatie tussen zorgverleners verbetert.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, het Landelijk Platform GGz, Platform VG en patiëntenfederatie NPCF startten het meldpunt Besparingen in de zorg eind maart. De organisaties gebruiken de suggesties om input te leveren aan minister Schippers die eerder dit jaar de zorgpartijen opriep om met haar mee te denken over mogelijke bezuinigingen. Lees meer over de meldingen bij de belangenorganisaties in het Rapport besparingen in de zorg (pdf)

Op www.verspillingindezorg.nl kunnen mensen sinds 24 mei ook (anoniem) verspilling in de zorg en oplossingen hiervoor doorgeven. Het meldpunt zal de hele kabinetsperiode geopend blijven. Lees hierover in de Kamerbrief over aanpak van verspilling in de zorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!