Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veel stress bij kinderen met autisme en laag Iq

8 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

Volgens een nieuwe studie zou de ernst van een autistische stoornis bij een kind direct kunnen samenhangen met de stress of de angsten die het kind dagelijks ondervindt. Laag functionerende kinderen met ernstig autisme hebben de hele dag door veel meer van het stress-hormoon cortisol in hun lijf dan normaal functionerende kinderen en hoog functionerende kinderen met autisme.

De onderzoekers namen gedurende twee weekeinden drie keer per dag speeksel af bij 43 kinderen (7-12 jaar). In de groep zaten kinderen met autisme en een Iq onder de 70, kinderen met autisme en een iq boven 85, en kinderen zonder beperkingen.

Afwijkende patronen
Bij alle kinderen waren de cortisolniveau's 's ochtends hoog, en in de loop van de dag daalden ze. Het viel de onderzoekers op dat de cortisolniveau's bij laag functionerende kinderen met autisme afwijkende patronen laten zien. De hoeveelheid cortisol, een indicatie voor stress, was bij hen de hele dag veel hoger dan bij de andere kinderen. De autistische kinderen met een hoger Iq verschilden daarin niet van de kinderen zonder ontwikkelingsstoornis, zei Susan Putnam van het instituut voor autismeonderzoek in Buffalo.

Zij en haar collega's zeggen dat de uitkomsten van het onderzoek erop wijzen dat er een verband bestaat tussen stress in het lichaam, het vermogen om te functioneren, en het Iq. Maar het is niet duidelijk of de verhoogde cortisol het gevolg is van de neurologische afwijking, of van de overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving.

Lees meer op de site van de universiteit van Buffalo
Een verslag van het onderzoek staat in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Developmental and Physical Disabilities.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!