Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veel personeelsverloop is vermijdbaar

7 september 2007 Door de redactie Geen reacties
Elk jaar vertrekken behoorlijk wat mensen uit de gehandicaptenzorg. Veel van dat verloop is vermijdbaar, zo blijkt uit onderzoek van bureau Prismant. Maar liefst een kwart van de vertrekkers geeft als reden: een beter salaris; en 22% voert de loopbaanperspectieven aan. Ook de sfeer op het werk speelt mee: voor eveneens 22% van de vertrekkers de belangrijkste reden. Ongunstige roosters en te hoge werkdruk spelen ook een grote rol. Veel mensen zijn helemaal uitgekeken op de branche: maar 20% van de uitstromers gaat naar een andere baan in de gehandicaptenzorg.

Uit het onderzoek van Prismant wordt duidelijk, dat ons de komende jaren personeelstekorten wachten. De ‘vergrijzing’ zet door: in nu is 15% van het personeel in de gehandicaptenzorg ouder dan 50 jaar, en de voorspelling is 20% over vier jaar. Het aantal 55-plussers groeit snel.

Inspanningen nodig 

Hoe groot het personeelstekort wordt, hangt natuurlijk af van de inspanningen van onderwijs en zorginstellingen. Bovendien gebruikt Prismant verschillende scenario’s voor de voorspelling, met verschillende uitkomsten. Dàt er een tekort komt is zeker, hoe groot dat tekort wordt niet. Gelukkig beginnen wel meer mensen aan een opleiding voor de zorg, maar nog steeds erg weinig allochtonen.

Volgens Prismant is er geen standaardoplossing voor de dreigende personeelstekorten. Per regio en per sector is een andere aanpak nodig. Knelpunt voor de gehandicaptenzorg is dat de opleidingen verpleging en verzorging te weinig agogiek bevatten, en omgekeerd de opleiding SPW te weinig aandacht heeft voor verpleging en verzorging. Om dat te ondervangen wordt SPW gesplitst in een richting Pedagogisch werk (PW) en een richting Maatschappelijke zorg (MZ).

Een derde van alle nieuwe personeelsleden in de gehandicaptenzorg komt overigens van een andere sector dan de zorg. Voor hen moeten meer bijscholingsmogelijkheden komen.

Het volledige rapport kun je downloaden op www.prismant.nl

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!