Elk jaar overlijden in Engeland 1.238 mensen met een beperking, omdat zij niet voldoende medische zorg hebben gekregen van de Nhs (National health service). Het cijfer komt uit een drie jaar durend wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Bristol. De wetenschappers onderzochten in Zuid west Engeland de ontijdige dood van 233 volwassenen en 14 kinderen met een verstandelijke beperking, en vergeleken de sterfgevallen met die van 58 gestorven niet gehandicapten.
Ze vertaalden de uitkomsten vervolgens in landelijke cijfers. Volgens de onderzoekers was de voortijdige dood in 37% van de onderzochte gevallen vermijdbaar geweest. Vergeleken met de rest van de Britse bevolking, sterven mensen met een verstandelijke beperking gemiddeld 13 jaar eerder, en vrouwen met een beperking zelfs 20 jaar vroeger dan de gemiddelde burger. 22% van de mensen met een leerachterstand sterft voor hun 50ste, terwijl van de hele bevolking 9% voor die leeftijd overlijdt.
Gezondheidsproblemen
Mensen met een verstandelijke beperking hebben meer gezondheidsproblemen, het duurt bij hen langer voor de ziekte wordt onderzocht en de diagnose wordt gesteld, en vervolgens kost het hen ook meer dan gemiddeld tijd om er aandacht voor te krijgen, en een doeltreffende aanpak. Volgens het onderzoek schieten de medische en sociale zorg aan mensen met leerproblemen op allerlei vlakken tekort. Er zouden al veel vroegtijdige overlijdens te voorkomen zijn als mensen met beperkingen goede gezondheidszorg krijgen.
Keihard vechten
Leider van het onderzoek Pauline Heslop zegt op de site van de universiteit van Bristol: "Het rapport toont aan dat mensen met een leerprobleem gemiddeld 16 jaar eerder overlijden dan anderen. Hun voortijdige dood wordt niet veroorzaakt door ziektes die samenhangen met hun leefstijl, zoals bij veel andere mensen wel het geval is. De oorzaak van hun premature dood lijkt te liggen in het feit dat de National Health service niet in staat is hun de zorg te verlenen die anderen wel krijgen"
Keihard vechten
Heslop: "Mensen met beperkingen moeten keihard vechten om medisch onderzocht te worden, om een diagnose te krijgen, en vervolgens een zelfde soort medische behandeling als ieder ander. Dat zijn schokkende bevindingen, en we mogen ze als een alarmsignaal beschouwen, zodat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen." De onderzoekster brengt een aantal recente schandalen in herinnering van ziekenhuizen waar mensen met beperkingen werden misbruikt en verwaarloosd. Ze noemt cijfers over het gebrek aan goede medische zorg minstens zo schokkend.
Het onderzoeksteam pleit voor een langlopend landelijk onderzoek naar sterfte onder mensen met beperkingen. Met de gegevens die daaruit komen kan worden bepaald wat de overheid kan doen aan de voortijdige sterfte van mensen met beperkingen.
Lees meer op de site van de universiteit van Bristol