Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veel gedetineerden met zware psychische problemen

29 november 2017 Door de redactie Geen reacties

In de penitentiaire inrichting in Vught zit een recordaantal gedetineerden met zware psychische problemen. Volgens directeur Erik Masthoff komt de toename mogelijk door de bezuinigen in de gezondheidszorg. "Een doorsnee gedetineerde op een psychiatrische afdeling is in de war, verstandelijk beperkt, gebruikt drugs en pleegt delicten. Dat is voor zorginstellingen niet de ideale patiënt," vertelt de directeur zorg en behandeling in Nieuwsuur.

"Het afgelopen half jaar is drukker dan ooit. Een mogelijke verklaring is dat zorginstellingen buiten justitie minder bedden hebben gekregen. Misschien komen de mensen die eerder terecht konden in die instellingen, nu bij ons terecht", zegt Masthoff in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De mensen die in Vught binnenkomen zijn vaak behoorlijk in de war en hebben psychiatrische zorg nodig. Maar de gedetineerden krijgen alleen zorg zolang hun detentie duurt. Vaak zijn ze nog niet uitbehandeld als hun gevangenisstraf erop zit.


Niet op straat
PI Vught pleit er daarom voor om gevaarlijke personen langer vast te houden als er nog geen plek gevonden is in een psychiatrische inrichting, omdat deze mensen anders op straat komen te staan.

"Heel veel mensen zitten hier preventief in hechtenis. Dat kan betekenen dat we iemand die is vrijgesproken meteen moeten laten gaan. Terwijl je dan meestal net een behandelplan hebt opgesteld en met diegene aan de slag wil gaan", vertelt psycholoog Ankie van Esch in Nieuwsuur.


Zedendelicten
In de gevangenis in Vught zitten 246 gedetineerden met ernstige psychische problemen. 80 procent zit vast voor een geweldsdelict en 80 procent heeft al eerder vastgezeten, vaak voor zware misdrijven zoals zedendelicten.

Niet alleen in Vught is het druk. Ook in de andere gevangenissen met psychiatrische centra is het nog nooit zo druk geweest. In totaal zitten er 640 patiënten op deze afdelingen in Nederland. Het gaat om veroordeelde criminelen met een psychische stoornis die niet in aanmerking komen voor TBS of weigeren mee te werken aan TBS.

Lees meer over en bekijk de reportage van Nieuwsuur

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!