Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veel digitale ontmoetingen tijdens Prokkelweek

18 juni 2020 Door de redactie Geen reacties

Het was een bijzondere Prokkelweek, die dit jaar van 8 tot en met 13 juni plaatsvond. Vanwege de coronabeperkingen gingen veel activiteiten in digitale vorm door. Even wennen, maar op die manier konden prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking wel doorgang vinden.

Bij het UWV in Arnhem had de afdeling Sociaal Medische Zaken een digitale prokkelafspraak via Teams geregeld voor twee groepjes van elk vier deelnemers, jongeren met een verstandelijke beperking.

Dat juist dit onderdeel van het UWV meedeed is geen toeval. Daar werken namelijk de mensen die jongeren met een verstandelijke beperking keuren en bepalen hoeveel uren zij mogen werken en of zij in aanmerking komen voor een uitkering. Tijdens de prokkel kregen de deelnemers meer inzicht in de rol die het UWV heeft, ook in hun leven.

Moeilijke woorden
De deelnemers konden van tevoren vragen insturen, waar tijdens de prokkel over gesproken werd. Overigens leerden niet alleen de deelnemers het een en ander. Ook de UWV-medewerkers kwamen nieuwe dingen te weten. Dat ze moeilijke woorden gebruikten, bijvoorbeeld. “Maar toen ik daar wat van zei, werd er prima rekening mee gehouden,” zei een deelnemer. Of dat inloggen met Digid op de UWV-website voor enkele deelnemers heel lastig is.

Lees het verslag van deze prokkel.

In de studio
Een ander voorbeeld van een geslaagde prokkel was die van het bezoek dat ervaringsdeskundige Ellis Jongerius bracht aan de radiostudio van NPO radio 1, waar ze sprak met presentatoren Dione Stax en Toine van Peperstraten. De naamgevers van het programma Stax & Toine hadden nog nooit van een prokkel gehoord, maar na deze uitzending wel. Ellis legde uit wat een prokkel is, waarom de prokkelweek belangrijk is en vertelde over haar mooiste prokkelervaring.

Als ambassadeur van de prokkel gaf Ellis aan dat er in augustus ook nog ProkkelOpPad-activiteiten komen, weer live op locatie, met een beperkt aantal deelnemers. “En hopelijk kunnen we snel weer grote activiteiten met veel mensen tegelijk gaan doen.”  |

Zie voor een overzicht van alle activiteiten: www.prokkel.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!