Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veel begeleiders zijn voor verplichte anticonceptie

29 maart 2010 Door de redactie Geen reacties

De Ncrv slaat op tv flink de trom over ouderschap van verstandelijk gehandicapten. In twee delen krijgen de kijkers deze weken een beeld van de machteloosheid bij begeleiders.

De documentaire 'Machteloos' speelt in project Parkwijk in Utrecht (zorgaanbieder Amerpoort), waar licht verstandelijk gehandicapten een laatste kans krijgen om te bewijzen dat zij goede ouders kunnen zijn. Intensieve begeleiding van gezinscoaches, maar ook streng toezicht van de gezinsvoogd zijn hun deel.

In actualiteitenrubriek Netwerk kwam de Ncrv op het onderwerp terug, en ook in het praatprogramma Rondom 10. De redactie daarvan heeft een enquête laten doen onder werkers in de verstandelijk gehandicaptenzorg:
• Op de stelling dat het krijgen van kinderen een universeel mensenrecht is, en dus ook geldt voor verstandelijk gehandicapten, antwoordt maar 8% van de 918 deelnemers 'geheel mee eens.' Nog eens 32% is het 'ermee eens.' Totaal minder dan de helft dus.
• Meer dan de helft is voor het ontmoedigen van ouderschap bij cliënten.
• 'Verstandelijk gehandicapten die bewezen hebben niet voor een kind te kunnen zorgen, zouden gedwongen anticonceptie moeten krijgen' levert de instemming op van 62% van de deelnemers aan de enquête. En daar mag een wetswijziging voor komen.
• Maar 55% van de ondervraagden vindt dat ze niét mogen treden in het zelfbeschikkingsrecht van cliënten.
• 'Met de juiste begeleiding is vrijwel ieder ouderpaar in staat om kinderen op te voeden': daarmee is 12% het eens.
• Van de deelnemers aan de enquête denkt 85% dat licht verstandelijk gehandicapten altijd steun nodig zullen hebben bij het opvoeden van kinderen.

Lees de hele enquête op http://rondom10.ncrv.nl/

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!