Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Van zzp naar loondienst in de gehandicaptenzorg

12 februari 2025 Redactie Klik Geen reacties

De zzp’er in de zorg houdt de gemoederen nog flink bezig. Veel gehandicaptenzorgorganisaties willen het liefst medewerkers in vaste dienst en dat gebeurt ook wel. Zoals Mahamud op de foto, die de overstap maakte van zzp naar loondienst bij Reinaerde. Maar er zijn ook verstokte zzp’ers die zelf willen bepalen waar en wanneer ze werken. Ondertussen waarschuwt de VGN voor hogere kosten als veel zzp’ers zich laten detacheren via externe partijen.  |  Fotograaf Rijk-Willem Schmelter

Sinds kort is Mahamud geen zzp’er meer, hij is nu in vaste dienst bij Reinaerde. Toen hij in de zorg begon, was hij nog gewoon in loondienst, maar hij voelde zich aangetrokken tot de vrijheid en het hogere inkomen als hij als zzp’er zou gaan werken, vertelt hij op de website van Reinaerde.

Toch begon het na een aantal jaren tegen te staan. Hij voelde zich nooit echt onderdeel van het team, werd nooit meegenomen in mailwisselingen, ging nooit mee naar teamuitjes en vergaderingen. Toen Reinaerde hem benaderde voor een vast dienstverband ging de knop dus toch weer om, zo vertelt hij ook in de podcast ‘Van zzp naar een vaste baan’.

Veel zieken
Meer gehandicaptenzorgorganisaties zijn zoekende in het minder inzetten van zzp’ers. Bij Lunet zouden ze ongetwijfeld dolgraag veel Mahamuds binnen de gelederen willen hebben. De zorgorganisatie heeft te dealen met een enorm verloop en wie er nog wel werkt, is vaak ziek.

De cliëntenraad heeft nu een negatief advies gegeven over het nieuwe jaarplan van de organisatie. Men ziet dat het te veel op efficiency is gericht.

Lukt het zonder zzp’ers?
De cliëntenraad wil juist weten waarom het verloop binnen de organisatie zo hoog is en waarom er zoveel mensen ziek thuis zitten. De kwaliteit van zorg is in het geding, vinden ze. Lunet zelf wil minder zzp’ers inhuren, want vaste gezichten op de groep is beter voor de cliënten. En de Belastingdienst gaat immers controleren op schijnzelfstandigheid. Maar de vraag is of Lunet wel zonder zzp’ers kan, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

Regels
De Rijksoverheid heeft online informatie verzameld over schijnzelfstandigheid in zorg en welzijn. Hoe kun je bijvoorbeeld controleren of een functie geschikt is voor een zzp’er? En aan welke regels moet een zzp’er voldoen?

Reactie VGN in radio-uitzending
Het BNR-programma BNR Beter besteedde in de uitzending van 27 januari aandacht aan schijnzelfstandigheid van zzp’ers in de zorg. Daarin geeft Theo van Uum, directeur van de VGN, aan dat zzp’ers beslist nog een belangrijke rol spelen in de zorg, vooral bij piekdrukte en bij specifieke zorg. Maar hij is ook bezorgd over hogere zorgkosten wanneer zzp’ers zich laten detacheren via externe partijen.  |

Lees een eerder artikel van Klik over gehandicaptenzorgorganisaties die vorig jaar al aangaven de inzet van zzp’ers fors te willen gaan beperken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!