Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Van Rijn: 'Onderzoek hoe cliënten onvrijwillige zorg beleven'

29 augustus 2013 Door de redactie Geen reacties

Er komt onderzoek naar de beleving van onvrijwillige zorg door cliënten, en naar hulpmiddelen voor hulpverleners om deze beleving van cliënten beter te kunnen beoordelen. Dat antwoordt staatssecretaris Van Rijn (Vws) op vragen van D66-Kamerlid Bergkamp over het bericht 'dat er nog altijd veel mis is in de gehandicaptenzorg'.

Aanleiding voor de kamervragen was de uitzending en het onderzoek van Nieuwsuur. Daarin werd gesteld dat een groot deel van de instellingen in de gehandicaptenzorg niet voldoet aan de minimum-normen. Van Rijn schrijft dit beeld niet te herkennen, omdat Nieuwsuur dit baseert op de bevindingen van 44 onaangekondigde bezoeken aan mogelijk risicovolle locaties. "Dit geeft dus zeker geen representatief beeld van de gehele gehandicaptenzorg", aldus Van Rijn.

Hij vervolgt: "De indruk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (Igz) is dat er de afgelopen jaren juist veel verbeterd is rond het omgaan met probleemgedrag en vrijheidsbeperkingen. Dat neemt niet weg dat ik via het wetsvoorstel Zorg en Dwang en het Actieprogramma Onvrijwillige zorg onvrijwillige zorg verder wil terug dringen."

Daarnaast schrijft hij dat er een onderzoek komt naar hoe cliënten vrijheidsbeperkende maatregelen ervaren, en naar manieren waarop zorgverleners dit kunnen beoordelen. Dat het personeel in de gehandicaptenzorg onvoldoende opgeleid is, klopt niet volgens de staatssecretaris: "De Inspectie constateert juist een toenemende aandacht voor scholing van medewerkers."

Lees de kamervragen van Kamerlid Bergkamp en antwoorden van staatssecretaris Van Rijn.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!