Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Van Rijn: 'Luister naar vragen van mantelzorger'

23 juli 2013 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Martin van Rijn (Vws) roept gemeenten en zorgverleners op beter te luisteren naar de vragen van mantelzorgers en vrijwilligers. Wanneer mensen langer thuis blijven wonen, wordt er meer van hun omgeving gevraagd. Die heeft dan betere ondersteuning nodig, schrijft Van Rijn in een brief aan de Tweede kamer. 'Mantelzorgers doen belangrijk en bewonderenswaardig werk en verdienen daarbij rugdekking. Daarom maak ik werk van een betere ondersteuning van mantelzorgers om hun taken te verlichten', aldus Van Rijn.

Nooit verplicht
Om dit voor elkaar te krijgen, komt er een handreiking respijtbeleid voor gemeenten. De website www.regelhulp.nl wordt uitgebreid met een deel voor informele zorg en de site www.invoorzorg.nl wordt het portaal voor het verspreiden van goede voorbeelden. Daarnaast schrijft de staatssecretaris nogmaals dat hij mantelzorgers niets zal verplichten en nooit zal laten opdraaien voor lijfsgebonden zorg: familieleden, buren of vrijwilligers worden nooit verplicht hun verwant of buurman lichamelijk te verzorgen.
Van Rijn regelt verder dat mantelzorgers meepraten wanneer de gemeente de zorgvraag van hun naasten in kaart brengt. In zorginstellingen krijgen mantelzorgers een rol bij het opstellen van het zorgplan.

Professionele zorg
Om de verbinding tussen mantelzorg en professionele zorg verder vorm te geven, zal de staatssecretaris hiervoor extra aandacht vragen in de opleiding van zorgprofessionals. Van Rijn: "Op werkbezoeken merk ik hoe groot de rol is die mantelzorgers spelen in het geluk van de mensen om hen heen. Daarom zie ik hen en zorgprofessionals als partners; zij vullen elkaar aan."

Vergoeding mantelzorgers vervalt
De huidige vergoeding van 200 euro per jaar voor mantelzorgers verdwijnt per 1 januari 2015. Van Rijn vindt dat gemeentes zelf moeten vaststellen hoe zij mantelzorgers belonen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!