Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Van Rijn: Duidelijkheid voor mensen die zware zorg nodig hebben

10 december 2014 Door de redactie Geen reacties

Mensen voor wie duidelijk is dat zij hoogstwaarschijnlijk recht hebben op zorg uit Wet langdurige zorg - vallen per 1 januari direct onder de Wlz. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Deze mensen voldoen aan drie voorwaarden:

  • Zij krijgen nu zorg uit de Awbz
  • Zij hebben zich gemeld bij het Informatiepunt Wlz-overgangsrecht.
  • Zij voldoen volgens cliëntorganisaties Per Saldo, Ieder(in) en Npcf aan het profiel voor de Wlz.

Voor al deze cliënten geldt dat het Centrum indicatiestelling zorg (Ciz) zal besluiten hen in 2015 toegang te geven tot de Wlz zodat zij niet langer in onzekerheid zitten. In 2015 volgt een definitieve beslissing.

Mensen centraal
"Laten we in de zorg mensen centraal zetten," schrijft Van Rijn. "Het is mijn doel dat mensen die nu al zware zorg krijgen zo min mogelijk van deze hervorming merken." Dat er veel mensen wel in onzekerheid verkeren, bleek tijdens een uitzending van Nieuwsuur, waarop Van Rijn reageert in de brief. Hij wil mensen die het overduidelijk behoefte hebben aan zorg, niet in de problemen brengen, en adviseert hen zich zo snel mogelijk te wenden tot het Meldpunt overgangsrecht Wlz.

Tot nu toe hebben zich daar driehonderd mensen aangemeld, voor wie geldt dat zij hoogstwaarschijnlijk onder de Wlz zouden (moeten) vallen.

Wet langdurige zorg
De Wet langdurige zorg is bedoeld voor mensen die vanwege een (somatische of psychogeriatrische) aandoening, verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking blijvend behoefte hebben aan permanente toezicht en zorg. De wet vervangt de Awbz en streeft die, volgens het ministerie van Vws, op een aantal belangrijke punten voorbij.

Lees de brief van Van Rijn aan de Tweede kamer op www.rijksoverheid.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!