Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Van Rijn: cliënt moet centraal staan in veranderde langdurige zorg

31 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, welzijn en sport heeft afspraken gemaakt met veldpartijen en gemeenten over het zorgvuldig invoeren van veranderingen in de zorg en ondersteuning vanaf 2015. Dat meldt hij in een brief aan de Tweede kamer.

Vanaf 1 januari 2015 worden verzekeraars en gemeenten verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning thuis. De 24-uurszorg in instellingen blijft een verantwoordelijkheid van het Rijk onder de Wet langdurige zorg. Van Rijn: "Met deze afspraken zorgen we er met zijn allen voor dat cliënten in 2014 en 2015 zo goed mogelijk worden begeleid bij de veranderingen in zorg en ondersteuning."

Continuïteit van zorg en ondersteuning
Mensen die nu zorg uit de Awbz krijgen, houden in 2015 recht op wijkverpleegkundige zorg, begeleiding en dagbesteding, tenzij hun indicatie in dat jaar afloopt. Alle cliënten worden in de zomer van 2014 geïnformeerd over (eventuele) wijzigingen in hun zorgsituatie. Gemeenten en zorgverzekeraars krijgen daarvoor de cliëntgegevens overgedragen.

Helpdesk
De partijen hebben afgesproken dat ze cliënten tijdig en gedegen informeren over de veranderingen:
• Er komt vóór zomer 2014 een helpdesk waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over de veranderingen in de langdurige zorg.
• Er wordt een cliëntenbrigade ingesteld om erachter te komen hoe cliënten de veranderingen ervaren. Cliënten kunnen hun ervaringen daar zelf melden. In overleg met cliëntenorganisaties wordt een team samengesteld van diverse cliënten.
• Het ministerie van Vws start na de zomer een landelijke publiekscampagne om alle burgers te informeren over de veranderingen in de langdurige zorg.

Regionaal
De partijen hebben afgesproken om de veranderingen regionaal uit te werken en te volgen. Partijen praten in hun eigen Wmo-regio over de continuïteit van zorg en ondersteuning, over vastgoed en over de gevolgen voor de arbeidsmarkt.

Lees meer op de site van het ministerie van Vws

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!