Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Van Rijn: Chaos persoonsgebonden budget is opgelost

18 mei 2015 Door de redactie Geen reacties

Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid worden persoonsgebonden budgets nu goed uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Hij schrijft aan de Tweede kamer dat de beloofde resultaten zijn behaald. Dat betekent dat 94-95% van de zorgverleners die hun gewerkte uren correct declareren, binnen 5 tot 10 werkdagen krijgen uitbetaald.

Zorgverleners van wie is vastgesteld dat ze maandelijks recht hebben op een vast loon vanuit een persoonsgebonden budget, krijgen hun loon nu standaard in de lopende maand uitbetaald. De Tweede kamer eiste dat Van Rijn dat uiterlijk 15 mei 2015 moest hebben gerealiseerd.

Balen

Van Rijn: "Ik baal ongelooflijk van de betalingsproblemen waarvan budgethouders en hun zorgverleners de afgelopen maanden last hebben gehad en ik betreur de overlast voor betrokkenen zeer. Het is goed dat de genomen maatregelen effect hebben. Daarmee is het werk allerminst klaar, maar het is wel een belangrijk stap."

Verbeterplan
"Het uitbetalen van vaste salarissen en het op orde krijgen van gewerkte uren heeft de hoogste prioriteit. Nu dat is gerealiseerd, kan met de grootste urgentie worden doorgewerkt aan herstel en verbetering van alles wat nog niet loopt zoals het moet," aldus Van Rijn. Daarvoor heeft hij een verbeterplan opgesteld voor het systeem van trekkingsrecht voor de budgethouder en "daar waar mogelijk vereenvoudiging."

Spoedloket blijft
Het kan nog steeds voorkomen dat iets niet goed gaat. Bijvoorbeeld omdat er iets fout staat in het systeem dat in de komende maanden nog hersteld moet worden: verkeerde wet, verkeerd tarief, verkeerd budget of verkeerd rekeningnummer. Daarom blijven de spoedbetalingen en het Rapid response team bestaan, ook al daalt het aantal meldingen daar flink. In vrijwel alle gevallen (ruim 99%) betaalt de sociale verzekeringsbank binnen drie dagen na een melding bij het Rrt .

Ingewikkelde zoektocht
Van Rijn schrijft de Tweede kamer dat het recht op een persoonsgebonden budget, dat sinds 1 januari in 4 zorgwetten wettelijk is verankerd, mensen die dat willen eigen regie geeft over hun ondersteuning. "Ik heb daarvoor gekozen omdat voor veel mensen eigen regie bepalend is voor de kwaliteit van leven bij de soms intensieve en persoonlijke zorgverlening. Het mogelijk maken van individueel maatwerk en het tegelijk borgen van redelijke controle is al jaren een ingewikkelde zoektocht. Door een forse en gezamenlijke inspanning van alle bij de financiering van de zorgverlening betrokken partijen gaan we dat doel van een voorspelbaar, solide, veilig en fraudebestendig persoonsgebonden budget bereiken."

Lees de brief van Van Rijn aan de Tweede kamer op de site van de overheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!