Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vakkennis over doofblindheid groeit

11 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Op de site van de Rijksuniversiteit Groningen zijn enkele filmpjes geplaatst over de begeleiding van en communicatie met doofblinden. Orthopedagoog Marleen Janssen is er de eerste hoogleraar ter wereld in doofblindheid. Inmiddels zijn aan haar vakgroep acht mensen afgestudeerd aan de masterstudie communicatie met doofblinden. In een interview vertelt Marleen Janssen dat er officieel in Nederland officieel enkele honderden mensen zijn die vanaf de geboorte doofblind zijn. Maar zij schat hun werkelijke aantal op enkele duizenden.

Marleen Janssen: "Doofblindheid wordt nog steeds niet altijd als zodanig herkend en daardoor behandeld als een verstandelijke handicap of als autisme – wat voor het welbevinden en verdere mogelijkheden van deze mensen echt funest is. In heel wat andere gevallen is doofblindheid wel herkend, maar is de begeleiding nog verre van optimaal door personeelstekorten, te veel wisselingen van de wacht en het ontbreken van de juiste kennis."

Proefschriften
Janssen, die zelf jarenlang met verstandelijk gehandicapte, dove en doofblinde mensen heeft gewerkt en sinds 10 jaar wetenschappelijk onderzoek daarnaar doet, leidt studenten op in het vak. In 2007 haalde de eerste lichting studenten in Groningen hun master doofblindheid, komend half jaar verschijnen zes proefschriften van promovendi die door haar worden begeleid. Hun onderzoeksprojecten bouwen gedeeltelijk voort op de methode 'Contact' die Janssen ontwikkelde in samenwerking met Kentalis, een instituut voor doven en doofblinden.

Vertrouwde personen
Het uitgangspunt van de communicatiemethode 'Contact' is dat doofblinden pas in staat zijn tot communiceren over hun gevoelens en gedachten wanneer ze veel steun ervaren in de omgang met vertrouwde personen. "Zonder bestendige, veilige relaties met anderen zullen ze niet toekomen aan een vorm van taal en als mens dus niet tot hun recht komen. Daarom is het nodig dat elke doofblinde kan terugvallen op een eigen 'communicatiedeskundige' die speciaal getraind is in het goed aanvoelen van deze mensen. "Maar tot nu toe is alleen Denemarken gezegend met zo'n systeem."

Bekijk de filmpjes over Marleen Janssen, over de methode Contact en lees het interview op de site van de Rijksuniversiteit Groningen

Een artikel over de methode Contact uit Klik kun je vinden www.klik.org

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!