Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vakbondsleden wijzen sociaal plan Philadelphia af

18 februari 2014 Door de redactie Geen reacties

82 procent van de vakbondsleden die bij gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia werken hebben een voorgesteld sociaal plan afgewezen. Philadelphia kondigde in november aan dat er binnen twee jaar 1.300 werknemers zouden worden ontslagen, omdat de financiële positie van de organisatie anders onhoudbaar zou worden. De gezamenlijke vakbonden hebben daar van begin af aan vraagtekens bij gezet.

Vakbond Abvakabo Fnv vindt dat er snel een fatsoenlijk sociaal plan moet komen voor de 7.600 medewerkers, dan de de werkgever opnieuw aan tafel moet met de zes bonden om tot een akkoord te komen.

Ondermaats
"Philadelphia heeft vanaf het begin van de onderhandelingen ingezet op een versoberd plan. Het zou qua inhoud beduidend minder moeten zijn dan een plan dat eerder al door ons was afgewezen als ondermaats,"aldus Gijsbert Boggia, bestuurder zorg bij Abvakabo Fnv op de website van de vakbond.

"Dit voorstel is massaal van tafel geveegd. De werknemers roepen Philadelphia op om met verbeteringen te komen over het punt begeleiding van werk naar werk. Nu ligt het accent teveel op voortgang van het werk en te weinig op het voorkomen van gedwongen werkloosheid. Daarnaast staat er geen salarisgarantie in het plan, wordt het mobiliteitsbudget als onvoldoende beschouwd en vindt een grote meerderheid de vergoeding voor een vrijwillige vertrekregeling veel te laag."

Voorsorteren
De vakbond vindt het absurd dat Philadelphia al voorsorteert op kabinetsplannen die nog niet door de Tweede kamer zijn aangenomen. Ook zijn veel werknemers van mening dat de werkgever de financiële noodzaak om zoveel mensen nu te moeten ontslaan, in onvoldoende mate aantoont.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!